• Načítám...
>

Osmička si opět připomněla úspěch operace Anthropoid

  • 27. května 2024,
  • 16:17,
  • PRAHA 8,
  • Veronika Kuželková

Na Osmičce se konal pietní akt u příležitosti jednoho z mezníků druhé světové války - Operace Anthropoid. Před více než 80 lety tam totiž v nedaleké zatáčce proběhl úspěšný útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který provedli čsl. vojáci Jan Kubiš a Jozef Gabčík. A to i za pomoci stovek dalších statečných občanů, kteří často za své hrdinství zaplatili cenu nejvyšší. 27. květen je od loňského roku také významným dnem České republiky s názvem Den národního vzdoru.

Reklama

Je to už 82 let, kdy českoslovenští hrdinové zaútočili na říšského protektora a architekta nacismu Heydricha. K útoku došlo v květnu 1942 a Heydrich na jeho následky začátkem června zemřel. Oba jeho strůjci ale zaplatili za svůj čin životem, když spolu s dalšími výsadkáři podlehli v boji s přesilou nacistických vojáků v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici.

"Největší odbojový čin v Evropě, příklad neuvěřitelného hrdinství nejen parašutistů, ale i obyčejných lidí, kteří pomáhali, to si prostě musíme připomínat, abychom nemuseli něco podobného zopakovat v současnosti. Jako každý rok tomuto výročí Praha 8 věnuje veškerou pozornost," řekl Ondřej Gros (ODS), starosta MČ Praha 8.

"Je to totiž o statečnosti nejen parašutistů Jana Kubiše a Josefa Gabčíka, ale je to o obrovské statečnosti nás českého národa, protože to byli i mnozí bezejmenní civilisté, kteří pomohli těmto dvěma našim hrdinům, aby jejich čin byl nejen úspěšný, ale zapsal se jako jeden z nejvýznamnějších odbojových činů do našich novodobých dějin," řekla Vladimíra Ludková (ODS), místostarostka MČ Praha 8.

Kromě starosty osmé městské části Ondřeje Grose a místostarostky Vladimíry Ludkové se slavnostní piety účastnila i advokátka a praneteř Jana Kubiše Dagmar Raupachová nebo náměstek primátora hlavního města Prahy Jiří Pospíšil.

"Já jsem hrozně rád, že je tady dnes tolik lidí a že si připomínáme tuto událost. Je důkazem toho, že Češi nebyli pouze oběťmi druhé světové války, ale že jsme sami aktivně bojovali proti nacismu a fašismu, že naši vojáci, vojáci exilové československé armády, bojovali. To byl případ hrdinů, kteří zde budou dnes připomenuti a kteří udělali ten atentát," řekl Jiří Pospíšil (TOP 09), náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Samozřejmě jako příbuzná Jana Kubiše prožívám nejen tu pietu, ale celou tu situaci kolem daleko intenzivněji, protože rodinu to ovlivní. Mojí mamince bylo 13, když po atentátu vtrhlo do domu gestapo, celou rodinu zatklo a odvezlo do koncentračního tábora a to jsou samozřejmě traumata, která trvají celý život," řekla Dagmar Raupachová, advokátka a praneteř Jana Kubiše.

Je to vzpomínka nejen na československé parašutisty vyslané z Velké Británie, ale na všechny, kteří jim pomáhali zbavit český národ této lidské zrůdy. Proto si toto výročí připomínáme také jako Den národního vzdoru.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu