• Načítám...
>

Praha 8 udělila čestná občanství

  • 25. září 2024,
  • 13:37,
  • PRAHA 8,
  • Lucija Veselá

I tento rok proběhlo na Praze 8 tradiční předávání čestných občanství.

Reklama

I tento rok byla v prostorách Libeňského zámku slavnostně udělena čestná občanství starostou městské části Prahy 8. Tentokrát se jednalo o tři občany, jejichž život je spjatý právě s touto městskou částí. Letošní ročník byl opravdu výjimečný a předcházel mu varhanní koncert v zámecké kapli, jejíž varhany tak po své opravě zazněly poprvé v tomto století a dodaly tak celému slavnostnímu aktu opravdu speciální atmosféru.

"Čestná občanství uděluje městská část Praha 8 prostřednictvím svého zastupitelstva za mimořádný přínos v oblasti sportu, kultury, připomínáme osobnosti, které v historii nebo i v dnešní době pro městskou část a její pozitivní zviditelnění něco dělají," řekl Ondřej Gros (ODS) - starosta MČ Praha 8.

Pro čestné občanství Prahy 8 si letos došel pan profesor Martin Hof, který je dlouholetým ředitelem Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského na Ládví a zároveň je občanem Prahy 8, v níž bydlí od 90. let. Ten za své vědecké úspěchy získal mnohá ocenění včetně Ceny Akademie věd.

"Pro mě to znamená strašně moc, protože já hrozně rád žiji na Praze 8, jsem "Kobylisák" ze srdce a jsem rád, že má práce může sloužit Praze 8 a celé Praze," řekl Martin Hof - ředitel Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského.

Pro ocenění si letos došel i bývalý ligový fotbalista SK Slavia Praha - pan Jan Švadlenka, který se od fotbalu přesunul k umění a věnuje se tak sochařství, básním a skládání hudby. Jeho sochy vlastní například i režisér Juraj Jakubisko, který jeho sochu "Zasněná" umístil do svého filmu Post coitum a jeho metrové šachy použil ve filmu Bathory.

"Pro mě to bylo veliké překvapení, že k tomu vůbec došlo, nečekal jsem to, ale inspiruje mě to do další práce, dodává mi to energii, že to má smysl," řekl Jan Švadlenka - sochař a bývalý fotbalista.

Dalším z oceněných byl podplukovník ve výslužbě pan Jiří Pavel Kafka, válečný veterán z druhé světové války, poslední žijící letec Royal Air Force, který se letos dožívá úctyhodných 100 let a jenž v roce 2003 obdržel medaili Za hrdinství od prezidenta Petra Pavla.

"Je to vzkaz pro všechny, že je potřeba dělat maximum ve svém životě, ve své práci a zanechávat za sebou takovou stopu, abychom mohli k takovému člověku vzhlížet, učit se z jeho činů, z jeho skutků, z jeho konání," řekla Vladimíra Ludková (ODS) - místostarostka MČ Praha 8.

Všem oceněným gratulujeme a přejeme, ať se jim i nadále daří.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu