• Načítám...
>

Od září se žákům v Praze 9 otevře nová základní škola

  • 19. července 2023,
  • 7:56,
  • PRAHA 9,
  • Kristýna Svobodová

Letos v září usednou děti do lavic zbrusu nové základní školy v pražských Vysočanech. Budova vyrostla během dvou let v Sousedíkově ulici ve Vysočanech. Zkolaudovaná budova pro 800 žáků je v hlavním městě za posledních třicet let první školskou novostavbou v Praze.

Reklama

V Praze 9 v Sousedíkově ulici vyrostla nová základní škola Elektra. Budova pojme celkem 800 žáků. Někteří tady do lavic usednou už letos v září. Na území Prahy se navíc jedná o první školskou novostavbu za posledních třicet let. Radnici přišla přibližně na 570 milionů korun.

"V době, kdy jsou ty školy přes miliardu, kdy jsme po covidu a kdy jsme po vysoké inflaci, jsme dodrželi původní rozpočet a máme zhruba 650 tisíc na dítě," řekl Tomáš Portlík (ODS), starosta MČ Praha 9.

Nová škola vznikala dva roky a pro radnici byla tak trochu výzvou. Budova, která má žákům nabídnout 33 tříd, se totiž musela vejít na pozemek o rozloze 3 300 metrů čtverečních.

"Což je v podstatě taková větší zahrada. Samozřejmě lidé říkali, že to je malé, že se nám zase něco nepovedlo a je to nervozita. My jsme jiný pozemek neměli, takže jsme sem museli všechno dát, aby se to vešlo, aby tady byla velkorysá tělocvična, abychom tam dali hřiště, to znamená, že jsme museli využít střechy, které jsou částečně pochozí a částečně zatravněné," řekl Tomáš Portlík (ODS), starosta MČ Praha 9.

Žáci se tak mohou těšit třeba na zmíněné střešní hřiště nebo také terasu pro venkovní výuku. Naopak kompletně zapuštěná do země je školní tělocvična.

"Tady všude kolem nás jsou opěrné zdi, piloty, které dělaly opěru té hlíně kolem dokola a na této straně na ně navazují šatny," řekl Stanislav Goller, vedoucí Odboru správy majetku MČ Praha 9.

"Tělocvična musí být využívána odpoledne pro veřejnost, takže kdybychom tam vešli, tak vidíte, že tam jsou vstupy z veřejného prostoru a ta veřejnost tam umí přijít odpoledne, aniž by se ty provozy míchaly s tou školou a čím menší je pozemek a toto musíte dávat do pater, tak je to náročnější," řekl Martin Závodný - projektant stavby ZŠ Elektra.

V budově nové školy pak budou umístěné také tři třídy mateřské školy. Každá přitom pojme asi pětadvacet dětí.

"Ty tři třídy mají v té jedné místnosti jak spaní, tak stravování, tak i hrací plochu. Je tam udělaná nábytková sestava, aby se to dalo vše využít. Na tu školku navazují záchody se sprchou," řekl Stanislav Goller, vedoucí Odboru správy majetku MČ Praha 9.

Během výstavby školy se Praze 9 podařilo získat ještě vedlejší pozemek. Městská část tady plánuje ve spolupráci s hlavním městem postavit další školní budovu.

"Na tom pozemku vedle chceme postavit další školu společně se střední školou, jelikož těch středních škol je opravdu také nedostatek a demografie nám ukazuje, že dětí bude stále přibývat, takže se snažíme v Praze vystavět nové střední školy, nejen základní," řekl Antonín Klecanda (STAN) - radní hl. m. Prahy.

Základní a mateřská škola Elektra teď čeká na zápis do školského rejstříku. K tomu by mělo dojít do roku 2024. Do té doby bude od letošního září fungovat alespoň jako detašované pracoviště Základní školy Novoborská.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu