• Načítám...
>

Praha 9 hostila ekologickou akci pro děti Mikroklima

  • 6. června 2024,
  • 21:15,
  • PRAHA 9,
  • Ondřej Švec

Vztah k přírodě je třeba pěstovat už od dětských let. Městská část Praha 9 si toho je moc dobře vědoma a proto už šestnáctým rokem pořádá ekologickou akci s názvem Mikroklima. Děti se tam mohou dozvědět, jak pomáhat zvířatům, jak nakládat s odpadem, zajímavosti o vodě nebo změnách klimatu. Tradičně pro ně byl připravený bohatý doprovodný program včetně ukázky práce policejních psovodů, pozorování slunce hvězdářským dalekohledem nebo si mohly vyhrát s modely lodí, které pak pouštěly na jezírku.

Reklama

Už pošestnácté uspořádala městská část Praha 9 ekologickou akci s názvem Mikroklima a i letos čekal na děti bohatý doprovodný program.

"Workshopy, přednášky, soutěže a protože víme, že děti jsou zvyklé, aby věcem uvěřily, si je osahat a vyzkoušet, tak je tady připraveno 40 stánků s odborníky, kde si to mohou vyzkoušet a odborníci samozřejmě poradí," řekl Jan Poupě (ODS) - radní MČ Praha 9.

Jedním z nich byl například pan František Šusta, který napsal desítky odborných, vědeckých i popularizačních článků, pracoval jako specialista tréninku zvířat v Zoo Praha a nyní se této práci jako profesionální trenér zvířat věnuje nadále, a to na „volné noze“. Dětem přišel poradit, jak se chovat k psovi, pokud nějakého mají doma.

"Já si myslím, že každé dítě, ať už psa doma má nebo nemá, by mělo umět poznat aspoň základní signály toho psa o tom, kdy už mu není dobře. Velmi často se traduje, že když pes vrčí, tak se mu to zakáže a tlak člověka na něj pokračuje dál, z toho vzniká většina pokousání. Z mého pohledu to, co by měl člověk opravdu umět, je rozpoznat signály nepohody u psa a v tu chvíli vědět, že mu to zvíře něco říká a podle toho případně reagovat a spousta věcí by pominula," řekl František Šusta - profesionální trenér zvířat.

Děti se v rámci programu mohly také dozvědět více o životě netopýrů, kde je mohou najít a jak jim případně pomoci.

"Netopýři jsou v Praze v podstatě všude, jednak využívají jako své přirozené úkryty třeba dutiny ve stromech, takže v parcích, kde jsou nějaké starší stromy s dutinami, tak ty využívají velmi rádi. Někdy se může stát, že člověku zalétnou do místnosti nebo je někdo najde venku na procházce, takovému netopýrovi je vždy vhodné pomoci, nenechat ho tam napospas, ale není vhodné na ně sahat holýma rukama," řekla Anna Bláhová - Český svaz ochránců přírody Nyctalus.

Žádné choroby ale většinou nepřenáší, pouze zde existuje určité riziko vztekliny. A po netopýrech pokračoval program dále.

"Jsou tady sokolníci s dravci, jsou tady samozřejmě ukázky výcviků policejních psů, jízdní policie a akce je zaměřena i na šetrnou a bezpečnou dopravu a na bezpečnost," řekl Jan Poupě (ODS) - radní MČ Praha 9.

K doprovodným programům patřilo i pozorování slunce hvězdářským dalekohledem nebo zábava s modely lodí, které bylo možné pouštět na jezírku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu