• Načítám...
>

Praha nabídne svá pole ekologickým zemědělcům

  • 10. března 2020,
  • 10:46,
  • PRAHA,
  • Natálie Forsterová

Praha nabídne 430 hektarů svých polí pro ekologické zemědělství. Rozhodli o tom pražští radní. Cílem je zlepšit životní prostředí a pomoci v boji se suchem. Více podrobností už v následující reportáži.

Reklama

Pražané, občanská sdružení, ale především zemědělci mají nyní možnost se zapojit do soutěže na pronájem pražských polí. Hlavní město totiž takzvaně propachtuje 430 hektarů svých pozemků právě ekologickým zemědělcům. Cílem je zlepšit životní prostředí a pomoci v boji se suchem. 

"Očekáváme samozřejmě nižší výnos, protože ekologicky hospodařit v Praze bez státní podpory je složité a to si uvědomuje. Proto nepožadujeme žádnou minimální výši pachtu a také zemědělcům poskytneme podporu v odbytu ekologických produktů, " říká Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Pole ve vybraných lokalitách budou rozdělena na maximálně pětihektarové plochy na kterých pak následně zemědělci budou muset hospodařit podle předem stanovených pravidel. Mezi ta bude patřit například zákaz používání pesticidů a chemikálií nebo nutnost rozčlenit pozemek pomocí  takzvaných travnatých mezí. 

" Je to důležité pro tu krajinu. Dnes když má ta krajina 100 hektarů v jednom bloku, tak tam není žádný úkryt pro živočichy a zvěř," říká Dan Frantík, vedoucí oddělení péče o zeleň MHMP.

Nové podmínky pro hospodaření na zemědělské půdě hlavního města vítá například i Česká zemědělská univerzita, která už nyní uvažuje o tom, že se do soutěže také zapojí.

"Univerzita to vítá, protože jeden z těch pozemků je i blízko nás, " říká Radim Kotrba z České zemědělské univerzity.

Pozemky, které Praha pronajme, budou rozděleny do celkem 37 bloků.  Smlouvy zájemcům město nabídne na pět let. Jasno v tom, kolik zemědělců či sdružení se do této soutěže přihlásilo bude podle vedení magistrátu na jaře. 


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu