• Načítám...
>

Pražský turismus se propadá

  • 19. března 2021,
  • 8:53,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Turismus v Praze zaznamenal v loňském roce rekordní propad. Tradiční zahraniční turisté prakticky nepřijeli vůbec, za to se mírně zvýšil počet turistů tuzemských. To i díky kampani V Praze jako doma, která by mohla pokračovat i v roce letošním.

Reklama

Rok s koronavirem poznamenal mnoho oblastí podnikání a života. Asi tou nejvýraznější je turismus. Právě pro cestovní ruch byl rok 2020 naprosto fatální a situace se prozatím nijak nezlepšuje.

"My jsme se dostali na pouhých 27 % toho předchozího roku, tedy roku 2019, do Prahy přijelo pouhých 2, 2 milionů návštěvníků," řekla Klára Malá, tisková mluvčí Prague City Tourism.  

Do Prahy tak v loňském roce nedorazili tradiční turisté z Británie, Ruska, Spojených států nebo asijských zemí.

"Pokles je absolutně dramatický, ty výpadky příjmů pocítí celá Česká republika, neboť Praha je motorem cestovního ruchu a bude se z toho nějakou dobu určitě ještě dostávat. Dobrou zprávou je, co jsme přesně zjistili v létě, že Praha přitáhla hodně turistů z České republiky," řekla Hana Třeštíková, radní hl. m. Prahy. 

Tuzemských turistů dorazilo 700 tisíc, za tímto úspěchem je i program s názvem: V Praze jako doma. Ten nabízel za každou noc v pražském hotelu vstup zdarma do památek, muzeí či galerií. A jaké pražské památky byly v loňském roce ty nejnavštěvovanější?

"Byl to samozřejmě Pražský hrad, Petřínská rozhledna a pak i Staroměstská radnice a Zoologická zahrada," řekla Klára Malá. 

Úspěšný program V Praze jako doma by hlavní město rádo zopakovalo i letos.

"Chystáme zase kampaň, kde budeme lákat české turisty, aby přijeli do Prahy, zůstali v hotelech přes noc, ideálně co nejdéle to jde a když situace dovolí, tak budeme lákat samozřejmě i zahraniční turisty," řekla Hana Třeštíková. 

Záležet ale samozřejmě bude na epidemických opatřeních a také na tom, kdy znovu otevřou hotely a restaurace.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu