• Načítám...
>

Rovnost žen a mužů byla tématem online fóra

  • 4. srpna 2021,
  • 15:57,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Praha hostila Česko-tchajwanské online fórum pod názvem Dialog o pokroku směrem k rovnosti žen a mužů. Více než tří hodinová debata otevřela témata jako například zastoupení žen v politice či legalizace sňatků stejnopohlavních párů.

Reklama

Praha hostila Česko-tchajwanské online fórum pod názvem Dialog o pokroku směrem k rovnosti žen a mužů. Jedním z témat, které zástupci obou zemí řešili, byly ženy v politice. 

"Je to věc, která v České republice je stále velmi aktuální, protože zdaleka nedosahujeme takového zastoupení, jaké by asi bylo žádoucí vzhledem k tomu, že žen je ve společnosti padesát procent, zhruba. A je tedy vidět, že je v politice zastoupeno žen tak málo. A je potřeba s tím se snažit zkrátka něco dělat. Vytvořit jim podmínky tak, aby to šlo," uvedla Markéta Pekarová Adamová, poslankyně parlamentu ČR.

Na Tchajwanu je tato problematika řešena dlouhodobě. A podle předsedkyně TOP 09 může být také například pro Českou republiku inspirací.

"Dnes tam byla zástupkyně, ambasadorka pro toto téma a bylo vidět, že opravdu se snaží systematicky pracovat, už od docela mladého věku, s ženami, dívkami, které mají zájem o věci veřejné. Takže je sdružují i třeba do různých spolků. Snaží se dbát na vzdělávání těchto slečen a dam, které by měly zájem se v budoucnu zapojit do politiky," konkretizovala Markéta Pekarová Adamová, poslankyně parlamentu ČR. 

Dalším z témat, které měly na tomto fóru svůj prostor, byla legalizace sňatků stejnopohlavních párů. To je také téma, které se objevuje ve vzdělávací části programu letošního ročníku Prague Pride.

"Tchajwan přijal zákonnou změnu v roce 2019. Je to skvělý příklad dobré praxe, který bychom měli následovat, jako i jiné příklady dobré praxe z Tchajwanu. Já jsem chtěl přiblížit tu cestu, kterou my, od roku 2017,  vlastně procházíme. A jak jsme na tom my, v českém parlamentu, s manželstvím pro všechny. Proč se nám nedaří tuto změnu přijmout, a jaké to bude po volbách. A já věřím, že po volbách budeme následovat tchajwanskou dobrou praxi a český parlament přijme manželství pro gaye a lesbické páry," dodal Czeslaw Walek, předseda Prague Pride.

Mezi dalšími tématy, která na více než tří hodinovém fóru zazněla, byla také například rovnoprávnost pohlaví v oblasti výzkumu a inovací.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu