• Načítám...
>

Ve Kbelích jsou k vidění letecké unikáty

  • 27. srpna 2021,
  • 13:54,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Jedno z největších, leteckých muzeí v Evropě, je bezesporu to v pražských Kbelích. V současnosti má ve sbírkách 275 letadel, z nichž více než sto je vystaveno. Další jsou uloženy v depozitářích.

Reklama

Nejen milovníky letectví zaujme návštěva Leteckého muzea v pražských Kbelích. To bylo založeno v roce 1968 v areálu historického vojenského letiště, které bylo první leteckou základnou, vybudovanou po vzniku Československa v roce 1918.

"Naši návštěvníci uvidí v muzeu letadla, v podstatě od vzniku Československa, od roku 1918 až po nedávnou minulost. A to jak letouny vojenské, tak civilní a sportovní. Máme i několik zahraničních letounů, které máme pro srovnání s tou technikou, která se používala u nás. Letadla jsou vystavena jak v hangárech, tak ve venkovních prostorách. Ty hangáry jsou rozděleny buďto podle jednotlivých historických období, anebo podle tématiky," uvedl Miroslav Kohl, vedoucí muzea.

Muzeum patří, svou početností a kvalitou sbírek, k největším leteckým muzeím v Evropě. V současnosti má ve sbírkách 275 letadel, z nichž více než sto je vystaveno.

"My máme čtyřicet letadel, které mají charakter světových unikátů, které nikde jinde neuvidíte, nežli tady právě u nás. Většinou jsou to letadla domácí konstrukce. Já osobně mám nejraději vždy to poslední letadlo, které dorazí do naší sbírky," popsal Miroslav Kohl, vedoucí muzea. 

155 letadel je uloženo v depozitářích a 10 letuschopných je provozováno. Řada letounů patří ke světovým unikátům. Všechny exponáty si tu můžete prohlédnout během letní sezóny.

"V letošní sezóně by mělo být otevřeno ještě do konce října, kromě pondělků. A máme otevřeno od 10 do 18 hodin," dodal Miroslav Kohl, vedoucí muzea.  

Vnitřní expozice v hangárech se uzavírají o půl hodiny dříve. Vstup do muzea je zcela zdarma.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu