• Načítám...
>

V CAMPu se diskutovalo o magistrále

  • 31. srpna 2021,
  • 23:08,
  • PRAHA,
  • Lukáš Kubát

Centrum architektury a městského plánování patřilo několikahodinové diskuzi o magistrále. Debatovalo se například o budoucnosti této dopravní stavby a třeba i o tom, jak by se dala "zlidštit". Řada menších projektů se už realizovala, jiné jsou v plánu.

Reklama

Magistrála, to bylo hlavní téma konference, která se uskutečnila v Centru architektury a městského plánování.

"Ta konference vlastně říká mnoho informací co bylo v minulosti, co je v součastnosti a hledá nějaký konsenzus do budoucnosti," konkretizoval Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

Podle Petra Zemana, předsedy výboru pro územní rozvoj a památkovou péči pražského zastupitelstva, má magistrála v sobě skrytý velký potenciál.

"Že ji sice nemáme rádi, ale v podstatě, když se vlastně dostaneme do nějaké optiky návštěvníka, tak najednou vidíme, že to je prostě korzo, které vlastně není dokonalé, ale je zde krásné panorama hradu na začátku. Je tam  Nové Město po levé straně. Vidíme vlastně na konci, u Hlávkova mostu, konfiguraci jakoby toho meandru,"upozornil Petr Zeman, předseda výboru pro územní rozvoj ZHMP.

Řada projektů, které mají takzvaně "zlidštit" magistrálu a její okolí, už vzniklo nebo vzniká. Další se plánují. Tím posledním byl například přechod, který vznikl nad Národním muzeem.

"Což je projekt, který byl IPRem namalovanán někdy před šesti lety a teď se realizoval. To je drobnější projekt. Potom jsou ty střednější, což je třeba chodník směrem k Hlavnímu nádraží. A jsou ty velké," konstatoval Petr Hlaváček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Je to přímo navázáno například na mezinárodní soutěž o Florenci. Samozřejmě Bubny se nám budou transformovat. Vidíte, že Praha řekla vlastně nahlas ten svůj záměr vybudovat pražskou filharmonii u Vltavi. Ale tomu říkáme, že to jsou takové kamínky, jakoby na niti nebo na náhrdelníku. Těch je samozřejmě mnohem více a provázejí celou tu magistrálu. Bude to třeba i přestavba Hlavního nádraží," doplnil Petr Zeman, předseda výboru pro územní rozvoj ZHMP.

Magistrálu a její okolí, tak čeká v blízké době řada zajímavých projektů, které napomohou její proměně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu