• Načítám...
>

Nejmodernější kotelnu v Praze mají ve Kbelích

  • 9. září 2021,
  • 9:40,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Kotelna je často, v bytových domech, místem hrůzy. Náš štáb ale zajel do jedné, která nejenže nevypadá děsivě, ale zároveň velmi zpříjemňuje životy tamních obyvatel.

Reklama

Obyvatelé pražských Kbel si za poslední roky užili s dodávkou teplé vody peklo. Časté odstávky, které jim dokonce komplikovaly i vánoční svátky, jsou ale již passé. Momentálně se totiž mohou pochlubit nejmodernější kotelnou v Praze.

"Nám se podařilo postavit nové, plynové kotelny s vemi vysokou účinností. A tito obyvatelé u toho mají několik výhod. První výhoda je taková malá: že nemají letní odstávky teplé vody, protože kotelny jsou schopny jet třista šedesát dnů v roce. Druhá výhoda je, že nemají výpadky tepla, protože ta poruchovost kotelen je minimální. Máme tam tři kotle, takže ty kotle se dají zastoupit. A třetí obrovská výhoda je, že mají levnější cenu tepla, oproti tomu teplu, které bylo toho CZT, a to o více než 140 korun na gigajoule," vysvětlil Ludvík Baleka, předseda představenstva společnosti Prometheus.

Právě jsme v kotelně jednoho z bytových domů na kbelském sídlišti. Tři takové nové kotle dokáží vytopit dvěstě padesát domácností čili devět bytových domů. 

"Podle nás je to úžasná věc. My jsme dlouhá léta přemýšleli o tom, jak s tím naším tepelným hospodářstvím naložit, protože jsme ho sami provozovali jako městská část. Byli jsme držitelem licence na dodávku tepla. A samozřejmě tak, jak se vyvíjejí technologie a vyvíjí se i legislativa, tak už ten stav nebyl dlouhodobě udržitelný. Tak jsme tedy vešli v jednání tady s pány z Promethea. To se nám líbilo, firma, která je městská. Je stoprocentně vlastněná městem, takže jsme byli tak nějak na poli, které známe. Neuzavírali jsme to s nějakým soukromým, podnikatelským subjektem. A prostě slovo dalo slovo a po dlouhých jednáních jsme tedy založili tento podnik, který tedy rekonstruuje to tepelné hospodářství ve Kbelích. A my jsme ze sebe sejmuli břemeno odpovědnosti," doplnil Vladimír Olmr, místostarosta MČ Praha 19.

Prvními šťastlivci, s novým kotlem, jsou obyvatelé ulice Toužimské a okolních domů. Stavbaři od kotlů navíc vyvedli komín vnitřkem domu, a tak nehyzdí omítku. Firma plánuje ve Kbelích v budoucnu i výstavbu fotovoltaické elektrárny, a tak se tamní obyvatelé dočkají i levnější elektřiny. 


Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu