• Načítám...
>

V Praze se konal festival Khamoro

  • 26. září 2021,
  • 19:51,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Khamoro (romsky „sluníčko“) je největším a nejznámějším profesionálním romským festivalem na světě. V Praze každoročně nabízí bohatý program, který potěší každého.

Reklama

V Praze se konal světový romský festival Khamoro. Samotný název znamená v překladu „sluníčko“ a letos šlo již o 23. ročník. 

"V Praze to patří mezi tradiční, dá se říci největší festivaly. Pořadately jsou sdružení Slovo 21 a Studio Production Saga. Nad tím letošním ročníkem, stejně jako nad těmi předešlými, vzali záštitu pan primátor Zdeněk Hřib a ministr kultury Lubomír Zaorálek," uvedl Vojtěch Lavička, PR manažer festivalu.

Festival každoročně nabízí jedinečné koncerty romských kapel z celého světa, ale taktéž výstavy, filmové projekce, taneční workshopy nebo odborné semináře a konference. Festival má jasný cíl. 

"Kromě propagace romské kultury ukázat také, že romská kultura není jen o hudbě. Takže my děláme i spoustu dalších akcí doprovodných. Jde nám vlastně o to, že to není lokální festival. Je to prostě romský, světový festival. To znamená vozíme ty nejlepší soubory a kapely, které teď jsou k mání ve světe," popsal Vojtěch Lavička, PR manažer festivalu.

Mezi perličky festivalu rozhodně patřilo tradiční defilé všech účastníků, kteří společně, v rámci průvodu, procházeli městem. Program nabídl, mimo jiné, i unikátní rumunskou dechovku Zuralia Orchestra a vystoupil taktéž král balkánských trumpetistů Boban Marković se svým orchestrem. Nechybělo ale ani pouliční umělecké představení s názvem Cesta za svobodou. 

"Romský národ nese vlastně princip svobody v tom, že nikdy mu nepatřila žádná země, nepatřil mu žádný stát. A romský princip nese svobodu v tom, že nese  tu myšlenku, v rámci toho, že celý svět je tím domovem. Ten domov leží v srdci těch Romů," upozornil Martin Oláh, umělec.

Festival Khamoro každoročně nabízí nespoutanou energii a brilantní hudební i taneční výkony vystupujících umělců. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu