• Načítám...
>

Říše loutek láká na pohádku o narození Ježíška

  • 13. prosince 2021,
  • 11:09,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

K vánočním svátkům neodmyslitelně patří pohádkové příběhy a samozřejmě tradiční české koledy. A divadlo Říše loutek vám vše spojí do jednoho představení. Pro děti i dospělé připravilo pohádku Já bych rád k Betlému, v rámci které si mohou diváci s divadelními postavami i zazpívat.

Reklama

Atmosféru pravých českých Vánoc nabízí divadlo Říše loutek. Pro své návštěvníky má v repertoáru připravenou pohádku s názvem Já bych rád k Betlému.

"Je to pohádka pro nejmenší, pro děti od 3 let a je to o narození Ježíška. Je to právě pro ty nejmenší děti, je to velmi srozumitelné, je tam spousta koled, takže si s námi mohou děti zazpívat," řekla Žofie Janatová, předsedkyně divadla Říše loutek, loutkářka.

"My jsme chtěli hlavně připomenout našim dětem klasické české Vánoce, opravdu ryze české, aby se nám sem nemontovaly ty zahraniční vlivy. Že se opravdu Ježíšek narodil v Betlémě. Takové to české betlémářství a české Vánoce jsou v zimě, jsou plné lidových nádherných koled, těch tradičních," řekla Rozárka Valenová, výtvarnice, loutkářka.

V pohádce se divákům představí celkem 18 loutek. Konkrétně se děti mohou těšit na Marii s Josefem, ale taky například na nezbedného Raráška, který se snaží poutníkům vše pokazit a na hodného Anděla, který situaci vždy napraví. V pohádce se vystřídá více než 20 herců. 

"My máme oddělenou interpretaci, takže jedni mluví a druzí vodí ty loutky. Máme orchestr a v tom orchestru stojí recitátoři a mluví za ty loutky," řekla Žofie Janatová, předsedkyně divadla Říše loutek, loutkářka.

"Je tam 16 marionet a dvě spodové loutky, protože hrají i tady z orchestru, takže se tady marionetami nedá hrát, musí být voděny spodem," řekla Rozárka Valenová, výtvarnice, loutkářka.

Recitátoři se musí pochopitelně před představením řádně rozmluvit, ale ani loutkoherci nemůžou svou přípravu podceňovat.

"Loutkoherci si samozřejmě musí vyndat loutky, připravit loutky, rozchodí se. Mluviči se musí rozmluvit a rozezpívat, tak my si to zase musíme osahat a zkontrolovat, jestli mají všechny loutky všechny nitě, jestli není něco utrženého, připravit rekvizity, protože tam je spousta rekvizit, takže také máme co dělat," řekla Žofie Janatová, předsedkyně divadla Říše loutek, loutkářka.

Vánoční atmosféru může divák nasát i ze samotných kulis. Jsou totiž vytvořeny tak, aby budily dojem, že jsou celé postavené z perníku. 

"Pojali jsme to jako stavění betléma, kde se jedná o narození Ježíška, ale zároveň přicházejí koledníci, nosí dary a ve finále se z těch loutek postaví velký betlém," řekla Rozárka Valenová, výtvarnice, loutkářka.

Pohádka Já bych rád k Betlému potěší děti, ale i dospělé. Propracovaná scéna spolu s krásnými loutkami a známými českými koledami totiž navodí tu nejhezčí vánoční náladu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu