• Načítám...
>

Asanace Prahy znatelně změnila podobu města

  • 10. března 2022,
  • 11:15,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Tentokrát jsme se s Davidem Černým vydali po stopách asanace Prahy. Ta totiž výrazným způsobem změnila dnešní podobu hlavního města. Na základě asanace jsou ulice širší a domy vyšší.

Reklama

Asanace Prahy, která započala v 19. století, výrazným způsobem změnila dnešní podobu hlavního města. Jednalo se o přestavbu centrálních čtvrtí Prahy. Po stopách asanace města jsme se vydali s Davidem Černým, autorem knihy Skrytá tajemství Prahy. 

"V době, kdy bylo rozhodnutí o té asanaci, to znamená o jakési modernizaci města, magistrát namaloval nové uliční čáry, to znamená, že určil, že ty ulice budou širší a těm majitelům těch domů, které bylo potřeba nějakým způsobem přimět k tomu, aby z té uliční čáry ustoupili, to znamená, aby se zbavili části svého majetku, toho pozemku, který byl vepředu. Oni za to dostali povolení, že mohli přistavět několik pater nahoru. Ty ulice se tady rozšířily, uliční čáry se staly rovnými, protože předtím byly klikaté a ty domy se zvýšily," řekl David Černý, autor knihy Skrytá tajemství Prahy.

Typickým příkladem asanace Prahy je ulice Pařížská, která vede na Staroměstské náměstí. Staré město bylo tedy původně plné úzkých uliček, některé z nich se zachovaly dodnes. Rozdíl mezi starou a asanovanou podobou ulic je možné krásně vidět v ulici Melantrichova. 

"Tady je hezky na tom místě vidět, jak ta asanace proměnila tu podobu toho města, protože tady vzadu na tomto místě se ta asanace zastavila. Tady my stojíme na poměrně široké ulici, ale ta ulice byla původně stejně úzká, jako je ta, přes kterou projdeme na Staroměstské náměstí," řekl David Černý, autor knihy Skrytá tajemství Prahy.

Asanace Prahy se významně dotkla i kostela sv. Mikuláše, který je dominantou Staroměstského náměstí. 

"Původně na Staroměstském náměstí vůbec nestál, což z našeho pohledu vypadá zvláštně, ale je to způsobené tím, že přímo před tím kostelem stál Krennův dům, který byl v rámci asanace zbořen v roce 1902, což byla asanace cílená, to bylo udělané s nějakým rozmyslem. A pak je taková asanace necílená a to je, že na konci druhé světové války tady křídlo Staroměstské radnice dostalo zásah při bombardování a poté muselo být strženo, zůstalo z něj jedno pole a tím se úplně otevřel pohled na ten kostel. Když ho Kilián Dientzenhofer navrhoval, tak vůbec nepočítal s tím, že by se na ten kostel byla možnost dívat z dálky, protože byl vyprojektován na pohled zblízka," řekl David Černý, autor knihy Skrytá tajemství Prahy.

Při pohledu zblízka vynikne monumentalita celého kostela. I samotné sochy, které kostel zdobí, shlížejí dolů. Asanace Prahy se ne vždy setkala s přijetím ze stran veřejnosti. I to je jedním z důvodů, že i dnes přece jen můžeme najít ony úzké uličky, které na nás dýchnou atmosféru historické Prahy. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu