• Načítám...
>

Praha připlatí Ukrajincům na bydlení až 140 Kč, zajistí i stravu

  • 28. března 2022,
  • 15:11,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Až 140 korun na bydlení připlatí hlavní město ze svého rozpočtu osobám prchajícím před válkou z Ukrajiny. Rozhodlo o tom zasedání rady města poslední březnové pondělí. Ukrajincům se postará i o stravu. Více v reportáži Marka Tereby.

Reklama

Praha připlatí na ubytování ukrajinských imigrantů více, než předpokládá vláda. Ta počítala, že k jejímu příspěvku 250 korun by kraje přispívaly částkou 125 korun. Hlavní město na nouzové ubytování občanů z Ukrajiny přispěje ale částkou až 140 korun. Navýšení požadoval krizový štáb a schválilo ho zasedání rady města. 

"My jsme už před dvěma týdny nevěděli, kdy dojdeme, jak jsme říkali, že narazíme do té zdi, kdy nám to ubytování dojde. Vzhledem k tomu, že ta doba se opravdu nachýlila, tak jsme se rozhodli, že ze svého rozpočtu hlavního města Prahy k tomu kompenzačnímu bonusu jsme schopni připlatit až 140 korun," řekl Petr Hlubuček, náměstek primátora hl. m. Prahy.

140 korun má být nejvyšší možný příplatek. Dále se Praha bude podle náměstka Petra Hlubučka snažit o nasmlouvání co nejnižší ceny. Praha tímto chce zamezit hlavně ubytovávání osob v nouzových přístřeších. Tedy hlavně tělocvičnách či různých sálech. V současnosti je v Praze nouzově ubytováno asi 830 osob z Ukrajiny. Do Velikonoc chce magistrát všechny tyto osoby přesunout do ubytoven, penzionů či hotelů. Další peníze chce Praha poskytnout imigrantům také na stravu. 

"To je pro ty lidi, kteří nově přichází do Prahy a které tedy neubytováváme na těch hromadných ubikacích městských částí, kde jim zároveň městské části poskytují stravování," řekl Petr Hlubuček. 

Kompenzační bonus státu nemyslí na zajištění stravy v těchto zařízeních, proto radní schválili, že po dobu jednoho týdne přispějí těmto osobám na jídlo.  

"Ať už přímo v tom ubytovacím zařízení, pokud to tam bude možné a nebo nějakým způsobem jim zajistíme stravování, třeba někde jinde v blízkosti, nebo jim tam to jídlo bude dováženo a to do hodnoty až 200 korun," řekl Petr Hlubuček. 

Praha na oba příplatky, jak za ubytování, tak na příspěvek za jídlo, vyčlenila zatím 50 milionů korun. O dalším případném navýšení bude jednat v následujících týdnech podle aktuální situace uprchlické krize. V posledních dnech ale počet imigrantů přicházejících do České republiky klesá. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu