• Načítám...
>

Praha představila nový navigační systém pro pěší i MHD

  • 12. dubna 2022,
  • 13:41,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Praha se dočká nového informačního a navigačního systému. Ten se poprvé v hlavním městě objeví už letos v létě. Cestující budou moci do konce roku podávat připomínky a již v příštím roce se začne s finální instalací. Více v následující reportáži.

Reklama

Jednotný informační systém pro veřejnou dopravu a prostranství promění v následujících letech cesty po Praze. S novým designem, ale také s úplně novými fyzickými i digitálními prvky se Pražané v ulicích města poprvé setkají letos v létě v rámci pilotního testování, ve kterém budou moci nový systém sami vyzkoušet a komentovat. Testování bude trvat do konce roku, kdy se připomínky vyhodnotí. Postupné nasazení nového systému začne v roce 2023.

"Teprve začne ta implementace nového informačního systému, ale než jsme se dostali sem, tak to trvalo nějakých 6 nebo 7 let od těch prvních diskuzí s kolegy z ROPIDu, z magistrátu o tom, že Praha potřebuje nový informační systém, protože ty potřeby cestujících, systém veřejné dopravy, spolupráce s dalšími druhy dopravy se za tu dobu změnila, takže potřebujeme nový systém. Co se týče funkčnosti tohoto nového informačního systému, tak ten nemá sloužit jen ve veřejné dopravě, ale má propojit veřejnou dopravu a pěší a pomoci lidem, aby především po centru Prahy, ale i dalších místech, chodili více pěšky, což nám třeba uvolní veřejnou dopravu pro další cestující a zároveň má tento nový design kultivovat veřejný prostor a dát mu o trochu vyšší kvalitu, než doteď," řekl Lukáš Tittl, specialista koncepce dopravy, IPR Praha.

K obměňování nebude docházet najednou, ale postupně tak, jak se budou rekonstruovat různé stanice či místa a cestující se s novým designem setkají třeba i ve stanicích nové linky metra D.

"Ten vítězný návrh se inspiroval původním navigačním systémem, který byl v metru od Jiřího Rathouského a Rostislava Vaňka, takže jsme na to plynule navázali a upgradovali to do designu 21. století a do současných možností," řekl Adam Scheinherr, náměstek primátora hl. m. Prahy.

"Teď budeme tento návrh pilotovat. Očekáváme, že o tom budeme komunikovat s veřejností, upravovat ten návrh tak, abychom ho vypilovali pro potřeby hlavního města Prahy, aby s ním byli cestující spokojeni a aby sloužil těm, co cestují veřejnou dopravou nebo chodí pěšky," řekl Lukáš Tittl.

Poprvé se s novým vzhledem v praxi budete moci setkat ve stanicích metra Palmovka a Háje. Chodci zase po cestě ze Staroměstského náměstí do Letenských sadů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu