• Načítám...
>

V Praze začal tradiční boj s potkany ve stokové síti

  • 14. dubna 2022,
  • 13:10,
  • PRAHA,
  • Marek Tereba

Pražští potkani musí být opět na pozoru. Začíná celoplošná pražská deratizace stokové sítě. V hlavním městě je totiž několik milionů potkanů a jejich počet se musí každoročně razantně regulovat.

Reklama

Začátkem dubna se Pražské vodovody a kanalizace opět pustily do celoplošného boje s potkany ve stokové síti. 

"Deratizace začala začátkem dubna, bude probíhat až do konce října a začali jsme na městské části Praha 1 a postupně budeme ošetřovat další rizikové lokality," řekl Tomáš Mrázek, mluvčí PVK.

Ještě v dubnu stihnou pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací zasáhnout nejen v Praze 1, ale také v městských částech dvě až deset. Majitelé psích mazlíčků mohou být naprosto bez starostí, deratizační návnady se ukládají do kanalizačních stok, ne na jejich povrch. Denně pracovníci ošetří přibližně 40 až 50 kanálů.

"Ošetříme 13, 5 tisíce kanalizačních vpustí a do každé té vpusti zamíří jeden kilogram nástrahy," řekl Tomáš Mrázek, mluvčí PVK.

V Pražské kanalizační síti žije několik milionů potkanů. Pravidelnou deratizací se daří jejich počet udržovat na přiměřené úrovni. Mnoho potkanů ale žije také na povrchu okolo popelnic, v neošetřované zeleni, i v lokalitách obývaných lidmi bez domova. 

"Říká se, že na každého Pražana připadá 4 - 5 potkanů," řekl Tomáš Mrázek, mluvčí PVK.

Pokud by na každého obyvatele Prahy připadli i jen 4 potkani, znamenalo by to, že kolem nás v hlavním městě žije přes pět milionů potkanů. K hubení se používá přípravek obsahující například pekařské drobky, šrot, kukuřici, čokoládu a účinnou látku antikoagulant. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu