• Načítám...
>

V Praze odstartovala kampaň Dotek, který pomáhá

  • 1. června 2022,
  • 8:30,
  • PRAHA,
  • Lucie Sinková

Mezinárodní kampaň "Dotek, který pomáhá" začal v Praze. Postupně se objeví i v dalších městech České republiky. Na místě je vždy k vidění interaktivní model, na kterém si každý návštěvník může vyzkoušet, jak se nádorové buňky v těle množí a jak pod vlivem moderní léčby zase ustupují.

Reklama

V Obchodním centru Nový Smíchov je do 6. června v rámci mezinárodní kampaně "Dotek, který pomáhá" k vidění unikátní interaktivní model.

"Model by měl sbližovat všechny lidi, kteří přichází sem do tohoto nákupního centra a i do budoucích nákupních center. Měl by představovat takovou spolunáležitost, soudržnost a solidaritu všech s pacienty onkologickými a jejich blízkými, kteří to nemají lehké," řekla Jana Prausová - předsedkyně České onkologické společnosti ČLS JEP.

Tu nejúčinnější a nejmodernější onkologickou léčbu pacientům v České republice poskytují tzv. Komplexní onkologická centra, kterých je v celé republice celkem třináct. Podstatné podle odborníků je, aby se pacienti s rakovinou dostali do jejich péče co nejrychleji.

"Nepotřebujete žádné speciální doporučení. Samozřejmě musíte vědět, co chcete. Nemůžete se objednat do komplexního centra, že vás ráno píchlo v zádech, ale jedná se o to, že máte-li nějaké podezření, že máte zhoubné onemocnění a potřebujete rychlou diagnostiku, které se nemůžete dopídit v místě vašeho bydliště, tak oslovíte Komplexní onkologické centrum, kde to jde samozřejmě rychleji," řekl Jindřich Fínek - přednosta Onkologické a radioterapeutické kliniky LF UK a FN Plzeň.

Pokroky v léčbě nádorů s sebou přinášejí donedávna nevídanou situaci. Mnoho pacientů může se svou rakovinou žít jako s chronickým onemocněním, například cukrovkou a dokonce se může vrátit i do zaměstnání. 

"Ten pokrok je obrovský. Přibyla celá řada metod, samozřejmě jak v oblasti chirurgické, radioterapeutické, ale především systémové léčby. Jsou to jednak tzv. terčové léky cílící na konkrétní strukturu nádorové buňky a jednak je to imunoterapie, která umí povzbudit tělu vlastní imunitu natolik, že se s nádorem dokáže vypořádat," řekla Jana Prausová - předsedkyně České onkologické společnosti ČLS JEP.

Spousta pacientů při návratu do běžného života ale potřebuje podporu svého okolí - přátel, rodiny a především také zaměstnavatele. 

"Vrátit se zpátky je právě mnohdy ta největší překážka i po úspěšné léčbě. Určitě potřebují spoustu pomoci, ať už psychické nebo sociální a podobně," řekla Petra Adámková - předsedkyně výboru Hlasu onkologických pacientů.

Projekt "Dotek, který pomáhá" se postupně rozjede do dalších českých a moravských měst. Například do Brna, Ostravy a Plzně.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu