• Načítám...
>

The World of Banksy představí díla tajemného umělce

  • 11. července 2022,
  • 9:48,
  • PRAHA,
  • Dagmar Kopečková

Díla populárního tajemného umělce s pseudonymem Banksy zná asi každý. Pro mnohé jsou Banksyho výtvory dojemné, provokativní, ironické, ale i vtipné. Každopádně stojí za zhlédnutí. Kam se na ně zajít podívat v naší metropoli nám prozradí Dagmar Kopečková.

Reklama

V jedinečných prostorách kostela sv. Michala, přímo v srdci Starého Města mohou zájemci zhlédnout unikátní výstavu s názvem The World of Banksy. Banksy je britský graffiti umělec s tajnou identitou a je považován za jednoho z hlavních představitelů pouličního umění. A právě jeho nejznámější díla výstava návštěvníkům nabízí. 

"To je koncept, který jsme vytvořili asi před 6 lety v Istanbulu a svým způsobem chceme přiblížit lidem, jak Banksy přemýšlí, co nám chce říct, jaký má klíč k naší společnosti a tak dále. To není výstava od Banksyho, to je výstava o Banksym," řekl Derya Evren, koordinátor výstavy.

Banksyho často satirická díla se zabývají otázkami dnešní společnosti, které se týkají politiky, kultury nebo etiky. A objevila se i na mnoha kontroverzních místech po celém světě, například na zdech Britského muzea nebo Louvru. Na výstavě mohou návštěvníci zhlédnout více než 100 děl. 

"Částečně jsou to reprodukce, protože nemůžeme vzít celou zeď a přivézt ji sem. Je tu několik originálních obrazů a samozřejmě je nejzajímavější, když někdo řekne Banksy, že každý myslí na Dívku s balónem, což tady máme a pak je v poslední době celkem atraktivní téma imigrace a Steve Jobs," řekl Derya Evren, koordinátor výstavy.

Díla mohou na první pohled pobavit, každopádně ale vedou k zamyšlení. Na výstavě můžou návštěvníci vidět nástěnné malby, unikátní kousky od soukromých sběratelů, graffiti, plátna, ale také projekce uměleckých děl a videoinstalace. Některé z Banksyho motivů si zájemci mohou odnést i domů. K dispozici je jim totiž obchod plný unikátních suvenýrů.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu