• Načítám...
>

Pražská Zoo láká na krmení vzácných antilop

  • 13. října 2022,
  • 13:48,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Bongové s krásnýma očima. Druh antilop, kterých v přírodě zbývá jen necelá stovka. Pomoc jejich druhu může chov v zoologických zahradách. Pražské zoologické se zatím jako jediné u nás daří úspěšný odchov mláďat. To poslední je necelé tři měsíce staré a do pražské zoo si ho můžete přijít dokonce nakrmit.

Reklama

Krásné oči, štíhlé nohy a mírná povaha. Řeč není o královně krásy, ale druhu antilop, kterých v přírodě zbývá jen necelá stovka. Pražské zoologické zahradě se ale podařil už 54. přírůstek. Jsou mu 2,5 měsíce a jmenuje se Mau.

"Je to mrňavý uličník, snaží se tady se samicemi trkat, provokuje, nejradši má kontakt se svým tátou, opravdu spolu hodně tráví čas tady ve výběhu. Mau se narodil 25. srpna tohoto roku, jeho otcem je tady Oskar, matkou je naše nejstarší samice Maureen," řekla Lucie Křížová - chovatelka antilop Zoo Praha.

Mau je potomek největších pralesních antilop, které jsou ale ve volné přírodě kriticky ohrožené. Pražské chovné stádo čítá, vyjma mláděte, aktuálně čtyři samice a jednoho samce.

"Máme tady chovného samce Oskara, to je toto zvíře, které se mě snaží sníst. Pak chovnou samici Raily, té je pět let, další chovnou samicí je Maureen, to je matka našeho mláděte, té je třináct a ještě Dafné, to je šestiletá samice," řekla Lucie Křížová - chovatelka antilop Zoo Praha.

Aktuálně v Česku bonga chovají tři zoologické zahrady. Jenže kvůli nedostatku chovných samců já pražská zoo v posledních letech jediná, které se daří odchovat mláďata. I proto malý Mau časem poputuje jinam. Než se tak ale stane, mohou si návštěvníci malého antilopáka přijít prohlédnout. A co víc, dokonce i pohladit a nakrmit.

"Je to komentované krmení bong s našimi průvodci, pod jejich dozorem. Denně se může objednat pouze 8 lidí, ale program probíhá pouze během letní sezóny, protože přes zimu jsou bonga převážně doma, do výběhu moc nechodí, jsou hodně nároční na teplotní podmínky," řekla Lucie Křížová - chovatelka antilop Zoo Praha.

Do konce října ale zájemci komentované krmení bong ještě stihnou. Krmení probíhá denně vždy od půl třetí do tří hodin odpoledne. Přihlásit se můžete přes e-shop pražské zoo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu