• Načítám...
>

Muzeum prezentuje život a tvorbu Franze Kafky

  • 31. října 2022,
  • 22:40,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Amerika, Proces a Zámek - tři nejslavnější romány pražského německy píšícího spisovatele. Životní pouť našeho slavného rodáka mapuje jedno pražské muzeum, které nabízí víc než pouhé knihy Franze Kafky.

Reklama

Jedna z nejvýznamnějších postav světové literatury 20. století má své muzeum na malostranském břehu Vltavy v Praze.

Franz Kafka se narodil v Praze 3. července 1884. Zemřel v rakouském sanatoriu v Kierlingu 3. června roku 1924. Pohřben je na Novém židovském hřbitově v Praze ve Strašnicích. 

Dlouhodobá výstava nabízí pohled do světa slavného pražského rodáka a je rozdělena do dvou částí. Ta první je Existenciální prostor Kafka v Praze.

"Jsou tam pojednané vztahy se ženami, ty nejdůležitější osudové vztahy, jako je vztah s Felice Bauerovou, pak je tady také jedna místnost, která pojednává o profesním životě Franze Kafky a je tam velice výmluvný citát "Moje práce je mi nesnesitelná", která vyjadřuje jeho pocity a touhu uniknout jinam do světa literatury, k čemuž nikdy nesebral odvahu," řekla Eva Kuželová - průvodkyně. 

Druhá část expozice se nazývá Imaginární topografie Praha v Kafkovi.

"Tam jsou pojednané dva texty. Je tam malá projekce, která souvisí s románem Zámek, ale v poslední místnosti je potom ztvárněna povídka V kárném táboře," řekla Eva Kuželová - průvodkyně.

V muzeu je většina prvních vydání Kafkových děl, korespondence, deníky, rukopisy, fotografie a kresby, které v minulosti nikdy nebyly vystavovány.

"Pro člověka, který nečetl texty Franze Kafky, může být zajímavá doba, která je tady hlavně v jedné projekci taky ilustrovaná, je tady filmový pás, který sestává z dobových dokumentů a divák si může projít místa, kterými procházel Franz Kafka, když docházel mnoho let do Dělnické úrazové pojišťovny nebo poměrně krátkou dobu docházel na Pražský hrad, kde se věnoval psaní v domečku ve Zlaté uličce," řekla Eva Kuželová - průvodkyně.

Atmosféru celého prostoru podtrhuje speciálně vytvořená hudba pro tuto výstavu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu