• Načítám...
>

Zookoutek není pouze útulkem pro zvířata

  • 31. října 2022,
  • 22:40,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Zookoutek neslouží pouze jako útulek pro zvířata, která už nedokáží žít ve volné přírodě, ale slouží i návštěvníkům. Nejde pouze o potěšení oka veřejnosti, ale i o její vzdělání. Co dělat, když najdete savčí nebo ptačí mládě, jak správě přikrmovat divoká zvířata a jak ohlídat své domácí mazlíčky, aby jim během procházky neublížili. To je jen pár příkladů otázek, na které zookoutek umí odpovědět.

Reklama

Lesní zoo či mini zoo. Tak je přezdívaný zookoutek, který provozuje Středisko ekologické výchovy Lesů hl. m. Prahy a nachází se na žluté turistické trase v Malé Chuchli.

"V zookoutku v Malé Chuchli můžete potkat hodně druhů spárkaté zvěře, jeleny, daňky, muflony, jeleny sika, skoro všechny druhy krkavcovitých, sovy a různé druhy šelem, mývaly, rysy, fretky, psíka, lišku a podobně," řekla Lucie Koukolíková - vedoucí ošetřovatelka zookoutku.

Zvířata zde žijí v klecích a výbězích, do kterých lze nahlížet z vyvýšených ramp. Většinou jde o jedince s trvalým hendikepem z volné přírody žijící na našem území.

Zookoutek slouží také jako útočiště pro opuštěná mláďata a raněná zvířata a je skvělým zázemím ekologické výchovy. 

"My jsme detašované pracoviště záchranné stanice v Jinonicích, takže zvířata, která projdou léčbou přímo na záchranné stanici a není možné je potom vypustit do volné přírody, ať už kvůli fyzickému hendikepu nebo kvůli tomu, že třeba během léčby přivyknou, tak zůstávají u nás na dožití," řekla Lucie Koukolíková - vedoucí ošetřovatelka zookoutku.

Senoseče, sloupy, dráty, doprava, ale i skleněné plochy patří mezi časté viníky, proč zvěř potřebuje naši pomoc. Příběh každého zvířátka v zookoutku, ale i rady a tipy, jak se v nepříjemných situacích zachovat, se návštěvník dozví na informačních panelech.

"Jakým způsobem jednat, když najdou zraněné zvíře, když najdou zvíře, které třeba vypadá, že potřebuje pomoc, jakým způsobem se mají chovat v rámci přikrmování zvěře, ať už v lese nebo kdekoliv jinde ve městě, v parcích. Najdou tam i informace o tom, jakým způsobem fungují různé hrozby pro ta zvířata ve městě, jak je mohou třeba odstranit a udělat zvířatům příjemnější prostředí, třeba právě ve městě," řekla Lucie Koukolíková - vedoucí ošetřovatelka zookoutku.

Zookoutek není kontaktní a návštěvník nesmí zvířata krmit. Pokud ale doma máte nadbytečné suroviny, jejich darování je vítáno. 

"Návštěvníci mohou přinést pro zvířátka ať už sušené pečivo, žaludy, kaštany, jablka, mrkev, co je napadne, ovesné vločky, různé zrní. Mohou nám to přinést a buď to mohou předat osobně a nebo nám to mohou nechat v připravené bedně," řekla Lucie Koukolíková - vedoucí ošetřovatelka zookoutku.

Právě suché pečivo je pro zvířata jakýmsi zákuskem za odměnu a není možné jím krmit v nadměrné míře, proto je adekvátní rozdělení potravin nutné nechat na chovatelích zvířat. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu