• Načítám...
>

Chodníky na Praze 2 zdobí další Kameny zmizelých

  • 2. listopadu 2022,
  • 12:00,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Praha 2 je místo, kde před druhou světovou válkou žila největší židovská komunita v tehdejším Československu. Většina židovských rodin v té době byla násilně odvlečena do koncentračních táborů a do svých domovů se nikdy nevrátila. Praha 2 dlouhodobě podporuje projekt Kameny zmizelých, který uctívá památku židovských jednotlivců.

Reklama

Betonové dlažební kostky s mosaznými destičkami zasazené do chodníku. To jsou Kameny zmizelých, které už tradičně Praha 2 pokládá. 

"Kameny zmizelých připomínají oběti holocaustu, oběti nacistického režimu a Praha 2 má tu čest již několikátým rokem, každoročně se účastní kladení nových pamětních kamenů, Kamenů zmizelých. Je to tradice, která vznikla v Německu zhruba v 90. letech a do České republiky přišla po roce 2000 a městská část ji již dlouhá léta podporuje, účastní se podpory jak finančně, tak samozřejmě morálně," řekl Jaroslav Šolc - místostarosta Prahy 2.

Stolpersteine, česky přeloženo doslova „kameny, o které je třeba klopýtnout“ neboli zavadit pohledem. Každý kámen symbolizuje jednu oběť holokaustu. Člověka, který se nevrátil z koncentračního tábora. 

"Na každém kameni je uvedeno, že zde bydlel nebo zde žil a jméno té oběti. Pak je tam rok narození, pak je vždycky uvedeno, kam byl deportován, ve kterém roce a případně kdy byl zavražděn," řekl František Bányai - předseda pražské židovské obce.

Kdo si chce kámen prohlédnout nebo si přečíst, čí osud připomíná, musí se sehnout a tím pádem se poklonit před památkou zavražděného.

Kameny jsou pokládány před dům, jenž byl posledním bydlištěm židovských jednotlivců a nebo rodin násilně odvlečených do koncentračních táborů. Jejich cílem je přimět kolemjdoucí k zamyšlení a pozůstalým dát místo, kde mohou vzdát hold svým předkům. 

"Památku mojí prababičky Ely Bárové, která zemřela v Osvětimi a potom tady před tímto domem památku mojí pratety Olgy, která zemřela v Treblince," řekla Martina Landergott - pamětnice.

Kameny zmizelých jsou dokumentované podobně jako pamětní desky v encyklopedii Prahy 2, která je dostupná pro všechny na internetu. Nově jsou kameny v ulici Gorazdova a Libušina. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu