• Načítám...
>

V křesle starosty Prahy 9 zůstává Tomáš Portlík z ODS

  • 3. listopadu 2022,
  • 7:47,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

V Praze i několik týdnů po komunálních volbách stále probíhají povolební jednání o koalicích. Jasno už ale mají v Praze 9. V křesle starosty tady dál zůstane Tomáš Portlík z ODS.

Reklama

Zastupitelé v Praze 9 rozhodli. V křesle starosty dál zůstane Tomáš Portlík z ODS. Na koalici se tady domluvily strany ODS, TOP 09, Praha 9 Sobě a STAN, které v 33členném zastupitelstvu mají většinu - tedy 21 hlasů. Volby na devítce vyhrála kandidátka Společně, kterou tvoří ODS a TOP 09.

"Trošku jsme tu koalici obměnili. K tomu, že jsme s TOPkou a se Stanem, tak je vlastně nově Praha 9 Sobě, čili máme tady nového partnera, který může mít na některé věci jiný pohled. Na druhou stranu ty zásadní věci, jako je rozvoj školství, sociální péče, údržba zeleně, nové parky a budování cyklostezek, to si myslím, že jsou věci společné," řekl Tomáš Portlík - starosta MČ Prahy 9.

Společně vnímají i největší výzvu následujícího volebního období. Tou má být energetická krize. S ní se chtě nechtě budou muset popasovat nejen občané, ale i radnice.

"Bude stále méně peněz na ty samé věci, které jsme dělali před 2 nebo 3 lety. To znamená spoustu kompromisů, spoustu individuálního přístupu a to se bohužel dotkne nás všech a u té radnice to bude o to markantnější, že jsou to často veřejnoprávní stavby nebo veřejnoprávní realizace, které je důležité mít, ale nemůžeme si dovolit za ně platit násobkem tolik, kolik jsme si jich objednali," řekl Tomáš Portlík  - starosta MČ Prahy 9.

Dotknout by se to ale nemělo plánované přístavby na Základní škole U Elektry. Po dokončení a otevření nové základní a mateřské školy pro 700 dětí chce radnice její kapacity ještě rozšířit.

"Tam bychom chtěli pokračování, kdy jsme vykoupili pozemek České pošty, začít se stavbou nové školy. Tam je potřeba se shodnout na tom zadání, co ta škola bude plnit. Pak tam musí vzniknout tři nové mateřské školy a to všechno bychom potřebovali stihnout a zrealizovat v tomto volebním období," řekl Tomáš Portlík - starosta MČ Prahy 9.

Radnice se chce zaměřit také na bezpečnost. Konkrétně zvažuje zavedení tzv. asistentů prevence.

"Občas si někdo stěžuje na náměstí OSN, Prosecká vyhlídka, těch míst jsme zmapovali víc. Mně by se ti asistenti prevence líbili. Něco podobného funguje v některých městech. Je to o tom, že by upozorňovali třeba policii, zaznamenávali by tu činnost, snažili by se pracovat s těmi lidmi, upozorňovat, že třeba páchají přestupek," řekl Adam Vážanský - místostarosta MČ Praha 9.

Asistenti prevence by tak měli na starost celé katastrální území Proseku a také část Vysočan, Hrdlořez, Střížkova, Hloubětína, Libně a Malešic, které městská část Praha 9 zahrnuje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu