• Načítám...
>

Novým starostou Prahy 10 se stal Martin Valovič z ODS

  • 15. listopadu 2022,
  • 9:38,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Novým starostou Prahy 10 je Martin Valovič z ODS, který dosud působil jako místostarosta městské části. V jeho předchozí pozici ho nyní nahradí Tomáš Pek z TOP 09. Ve čtvrtek o tom rozhodlo ustavující zastupitelstvo městské části. Volby v Praze 10 vyhrála koalice Společně pro Prahu 10, kterou tvoří ODS a TOP 09. Vítězná koalice získala 14 mandátů. Druhá skončila koalice VLASTA a STAN s deseti mandáty. Devět mandátů pak získalo třetí ANO.

Reklama

Zastupitelstvo druhé největší městské části metropole rozhodlo. Starostou Prahy 10 se stal Martin Valovič z ODS. Do funkce se prý těší, dodává ale, že následující volební období nebude procházka růžovým sadem.

"Ta doba, která přichází, nebude jednoduchá. Máme před sebou řadu výzev, pomoc občanům, kteří se dostali do nějaké nelehké ekonomické situace díky inflaci, díky energetické krizi. My jsme zřídili zastupitelstvu nový výbor pro energetický management, který se bude přímo zaobírat těmito věcmi," řekl Martin Valovič (ODS) - starosta MČ Praha 10.

Za další zásadní témata pak nový starosta označil také stavební rozvoj, kapacity ve školství a kvalitnější zdravotní a sociální služby. To bude mít ve své gesci nový místostarosta David Kašpar ze Starostů a nezávislých. Právě sociální oblast bude první, na kterou se bude chtít zaměřit.

"Jednou z nejzásadnějších oblastí je péče o seniory. Samozřejmě je to skupina obyvatel, která bude i tou krizí energetickou zasažena. Druhý problém, který vnímám jako velmi výrazný, je problém bezdomovectví, to také samozřejmě s krizí souvisí a takovou třetí oblastí, kterou jsme identifikovali jako důležitou, je práce s drogově závislými," řekl David Kašpar (STAN) - místostarosta MČ Praha 10.

Valovičův předchozí post 1. místostarosty teď obsadil Tomáš Pek z TOP 09. Ten se do této funkce vrací po 4 letech a na starost bude mít i tentokrát majetek včetně budovy radnice, akciové společnosti a kulturní památky. Jednou z priorit by tak mohla být roky plánovaná rekonstrukce vily Karla Čapka.

"My jsme se přeli s předchozí koalicí a úplně se to nerozťalo. Já jsem příznivcem toho, aby ta vila byla spíše zakonzervována v tom stavu, který je velice autentický a nejsem příznivcem toho, aby ta vila byla nějak nadměrně využívána," řekl Tomáš Pek (TOP 09) - 1. místostarosta MČ Praha 10.

Staronový 1. místostarosta věří, že řešení by mohli najít poměrně rychle. Horší to prý v současné době bude s financováním rekonstrukce. Ještě v roce 2020 ji radnice odhadovala kolem 20 milionů korun. Kvůli rostoucí inflaci a zdražování stavebního materiálu by se ale rekonstrukce v budoucnu mohla ještě prodražit.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu