• Načítám...
>

Klenotnice Strahovského kláštera ukazuje liturgické skvosty

  • 16. ledna 2023,
  • 15:50,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

V prostorách Strahovského kláštera je veřejnosti k dispozici stálá expozice Klenotnice. Představuje téměř stovku předmětů ze sbírek uměleckého řemesla převážně liturgického charakteru.

Reklama

Součástí Obrazárny ve Strahovském klášteře je také Klenotnice. Jak už sám název napovídá, jedná se o věci vzácné. Expozici tu tvoří soubor děl uměleckého řemesla dokumentující rozmanitost dochovaných předmětů liturgické povahy. Ty vznikly přímo na objednávku řádu nebo se do majetku kanonie dostaly koupí či darem.

"Většina těch věcí zde vznikala od 17. do 20. století. Mezi nejstarší předměty, které zde jsou, jsou to takzvané Svatojířské plenáře nebo relikviářové desky, které jsou z konce 12. století a skutečně to byly velmi vzácné předměty, které byly původně uloženy nebo sloužily v Svatojířském klášteře benediktinek na Pražském hradě," řekl Libor Šturc, kurátor uměleckých sbírek.

Cílem expozice není pouze představení uměleckořemeslných výrobků liturgické povahy chovaných po staletí v majetku strahovské kanonie, ale také přiblížení jejich symbolického významu a liturgické funkce. Expozice zahrnuje monstrance, kalichy či relikviáře od středověku po počátek dvacátého století, ale také bohatě zdobené liturgické oděvy.

"Zcela výjimečně předmětem, který zde máme v naší Klenotnici vystavený, je Přemyslovský krucifix, jedná se o zajímavé sochařské dílo, které vzniklo někdy v první polovině 14. století. Není z Prahy, původem je z Jihlavy z kostela sv. Kříže a skutečně je to výjimečná památka, protože koneckonců je prohlášena za Národní kulturní památku, což je v případě takových soch skutečně velmi výjimečná záležitost," řekl Libor Šturc, kurátor uměleckých sbírek.

Expozice zachycuje nejen vývoj, ale i praktickou funkci vystavených předmětů. Dozvíte se tak, k čemu byly používány. Součástí expozice jsou také dvě videa. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu