• Načítám...
>

V pražských lesích probíhají soví námluvy

  • 13. února 2023,
  • 19:33,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Právě teď je ideální doba zaslechnout i v pražských lesích soví houkání. Vybrat k tomu to pravé místo a čas nám pomůžou organizované vycházky, které se konají až do konce března. My jsme s kamerou navštívili hned tu první letošní, kde jsme si ochočenou sovičku i pohladili a dověděli se spoustu zajímavostí o jejich způsobu života.

Reklama

V předjaří, přesněji během února a března, probíhají soví námluvy. V tomto termínu královny noci častěji reagují na houkání ornitologických vábniček a tak Lesy hl. m. Prahy už po třinácté pořádající vycházky do nitra večerních lesů.

"Vábnička, to je takové zařízení, díky tomu vydáváme signál podobající se tomu zvuku té sovy. My tu sovu vylákáme z té dutiny, protože je zvědavá a v rámci toho sovího toku se samečci snaží vybojovat ty samičky," řekl Marcel Mergl - referent ekologické výchovy LHMP.

V doprovodu odborníka se můžete zaposlouchat do sovího houkání především u nás nejběžněji se vyskytujícího druhu, kterého známe všichni pod jménem Rozárka z pohádky Tři oříšky pro Popelku. 

"Nejčastější naší sovou je puštík obecný a kalous ušatý, takže se vydáváme hlavně na puštíka obecného," řekl Marcel Mergl - referent ekologické výchovy LHMP.

Při troše štěstí může začít komunikovat kromě puštíka a kalouse i některý z pražských výrů velkých.

Kolik jich na našem území žije, jak jsou velké, co jedí, kde mají uši a nebo kdo si z nich dělá zásoby na horší časy - stejně jako veverky. Nejen tato fakta, ale i mýty a pověsti, které o těchto tajemných opeřencích kolují, se dovíte na začátku výpravy. 

"Procházka je dlouhá 1, 5 - 2 hodiny, záleží, jak jsme úspěšní právě v tom toku těch soviček a je vhodná pro širokou veřejnost," řekl Marcel Mergl - referent ekologické výchovy LHMP.

Kam a kdy za sovím houkáním vyrazit se dovíte na webových stránkách www.lesypraha.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu