• Načítám...
>

Už 30 let zasahuje policie samostatné ČR ze vzduchu

  • 15. února 2023,
  • 12:49,
  • PRAHA,
  • Ladislav Jakub

Letos je to 30 let, kdy krátce po vzniku samostatné České republiky vznikla i Letecká služba České republiky. Ta navázala na tradici společné československé letecké služby založené už v roce 1936. A pomáhá všude, kde se dá, třeba záchranářům v těžko přístupném terénu nebo hasičům při hašení požáru. V hlavním městě navíc provozuje leteckou záchrannou službu. Slouží i dopravní policii během dopravních komplikací na hlavních tazích. Posádky policejní letecké služby vylétají do všech našich regionů a my jsme s kamerou vyrazili na její základnu v areálu letiště Václava Havla v Praze Ruzyni.

Reklama

Letecká služba Policie České republiky funguje takzvaně 24/7 - nonstop po celý rok a to se základnami v Praze, Brně a Ostravě. Pomáhá například při hašení požárů, při povodních a při mnoha dalších akcích. 

"Klasický takový pohotovostní policejní vzlet je buďto pátrání po pohřešovaných osobách, provádíme pronásledování nebezpečných pachatelů, monitoring - to jsou takové akce, jako je fotbal nebo demonstrace v Praze, kde vidíte vrtulník nad Prahou. Máme prostředky pro rychlé slanění, to používá Útvar pro rychlé nasazení a zásahové jednotky," řekl Michal Šnajdr, vedoucí výcviku Letecké služby PČR, pilot.

Policejní letci pomáhají také vyprostit turisty z těžko přístupných terénů. Letecká služba má k dispozici celkem 15 vrtulníků. Jedná se o dva typy helikoptér.

"Ten větší je Bell 412 americké výroby, ten uveze až 13 cestujících, tím se také hasí, případně se provádí ten jeřáb, rychlé slanění zásahových jednotek a ten menší je Airbus ec135, to je německo - francouzské výroby a ten je primárně použit pro policejní mise, jako je pátrání po pohřešovaných osobách a lety pro leteckou záchrannou službu," řekl Michal Šnajdr, vedoucí výcviku Letecké služby PČR, pilot.

"Teoretický dostup vrtulníku je 6 kilometrů, na 4 kilometry letecké předpisy uvádí, že je povinnost používat kyslík a v České republice běžně lítáme - nebo co mi kolegové piloti říkají, lítáme v několika stech metrech," řekl Tomáš Jirman, vedoucí údržby Letecké služby PČR.

Tyto stroje létají rychlostí až 400 kilometrů v hodině a nejsou to žádní drobečkové.

"Ten vrtulník ec135, u kterého stojíme, má maximální vzletnou váhu 3 tuny a ten větší Bell 412 má 5,4 tuny," řekl Tomáš Jirman, vedoucí údržby Letecké služby PČR.

Pořídit takový vrtulník není žádná legrace. Například typ Bell 412EPI stál 450 milionů korun. Většina peněz ale přišla z Evropské unie a navíc záchrana lidského života je ve srovnání s cenou stroje i nákladů na jeho servis nevyčíslitelná. 

"Letecká technika je všeobecně drahá, takže třeba ty letové hodiny se pohybují na ty přímé náklady v rozsahu třeba 30 - 40 tisíc za hodinu, ale je to všechno pofidérní, protože stát ty vrtulníky koupil a samozřejmě je využívá a na druhou stranu těžko lze vyčíslit cenu lidského života, takže letecká technika je drahá, ale myslím si, že tak, jak je to nastavené v České republice, tak patříme ke špičce v Evropě a ve světě," řekl Michal Šnajdr, vedoucí výcviku Letecké služby PČR, pilot.

A jak velká je vlastně posádka?

"Naše standardní posádka jsou dva piloti plus tedy vzadu palubní technik, operátor, který ovládá tu termovizi případně ten palubní jeřáb," řekl Michal Šnajdr, vedoucí výcviku Letecké služby PČR, pilot.

Zájemce o práci v letecké službě musí splnit opravdu tvrdé podmínky pro práci. Musí to být odborník zodpovědný za lidské životy, ale i srdcař. 

"My máme vysoké nároky, takže vyžadujeme vysokou školu, hlavně bakaláře v tom začátku a nějaké letecké zkušenosti. Potřebujeme si vybírat ty nejlepší, ta služba je náročná," řekl Michal Šnajdr, vedoucí výcviku Letecké služby PČR, pilot.

Uchazeč musí být policistou, takže musí splnit psychotesty, zdravotní prohlídku i fyzické testy. A projít takzvaným policejním kolečkem tak, aby věděl, jak vypadá práce i ostatních policistů. Musí se naučit zacházet také se zbraní a projít náročným výcvikem. 

"Máme tady případy, že tady máme i dopravního pilota, který je kapitán u ČSA a přišel k nám, protože mu to přišlo jako zajímavá práce," řekl Michal Šnajdr, vedoucí výcviku Letecké služby PČR, pilot.

Na provozu vrtulníků se podílí přibližně 50 lidí a další lidé pracují na údržbě strojů na základně, v tomto případě v hangáru D v areálu letiště Václava Havla v Praze Ruzyni. A mají opravdu hodně práce. Ne, že by helikoptéry byly ve špatném stavu, ale hlavně proto, že se musí prohlédnout vždy před vzletem a také po návratu. 

"To je vlastně ta údržba za provozu. Pak je tady druhá část, jak vidíte, vrtulník zde, u kterého probíhá dílecká údržba, ten vrtulník je odstaven z provozu, musí se na něm udělat různé stupně údržby. My provádíme v podstatě údržbu až do úrovně generální opravy motorů a reduktorů, které dáváme k výrobcům, jinak si vše děláme sami," řekl Tomáš Jirman, vedoucí údržby Letecké služby PČR.

Předletový servis vrtulníků by se dal přirovnat ke kontrole aut před jízdou. 

"Je to takové složitější auto. Dražší a složitější. Vy, když vyjedete s autem, máte podle vyhlášky povinnost kontrolovat řízení, že máte všechny kapaliny a podobně je to u toho vrtulníku. My kontrolujeme dostatečné množství hydraulické kapaliny na řízení, na brzdu nosného rotoru, potom se kontrolují všechny oleje v reduktoru, motoru, v úložném, případně v koncovém reduktoru a samozřejmě množství paliva. Protože na každý let je speciální množství paliva v nádrži," řekl Tomáš Jirman, vedoucí údržby Letecké služby PČR.

Rozdíl oproti autu je u vrtulníku v náhradním palivu, helikoptéra s sebou žádné neveze a ani tankování za letu není v České republice možné nebo nutné, protože je u nás dostatek míst, kde se palivo doplnit dá.

"Máme smlouvu s provozovatelem letecké záchranné služby s Armádou České republiky a můžeme u nich doplnit palivo. Pokud někde provádíme delší činnost, máme cisterny s palivem, které jedou za tím vrtulníkem a můžeme plnit na místě," řekl Tomáš Jirman, vedoucí údržby Letecké služby PČR.

V každé posádce je někdo, kdo si poradí s drobnými opravami vrtulníku v terénu. 

"Na palubě je pouze většinou palubní technik, který má praxi i v údržbě hangáru na odstranění drobných provozních závad, ale vždy potom je vyslán tým tady z Prahy nebo z Brna, podle toho, ve které části republiky je ten technický problém," řekl Tomáš Jirman, vedoucí údržby Letecké služby PČR.

I to jsou erudovaní odborníci. I na techniky jsou kladené velké nároky. 

"Samozřejmě základem je střední odborné vzdělání, takže maturita, nejlépe v příslušném oboru, ať už je to mechanik a nebo nějaký avionik, čili elektrotechnického zaměření. Uvítáme, pokud má někdo vysokoškolský diplom. Máme tady pracovníky samozřejmě s tituly inženýr a samozřejmě vše se velice zúročí, protože nejde jen o tu manuální zručnost, ale také porozumět té složité technice. Co se týká požadavků, tak na technika jsou vyžadovány mimo manuální zručnosti také určité schopnosti s prací s technickou dokumentací," řekl Tomáš Jirman, vedoucí údržby Letecké služby PČR.

Mimochodem všimli jste si, že vrtulník nemá žádná kolečka? Musí se proto do hangáru z letištní plochy přepravovat na speciální plošině. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu