• Načítám...
>

Pražští starostové žádají od metropole více peněz do škol

  • 14. února 2023,
  • 14:45,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Na radnici v Praze 9 jednali starostové větších městských částí, aby společně projednali problémy, k jejichž řešení je potřeba společné úsilí. Hlavním tématem byly chybějící finance, a to především ve školách a na městských úřadech pro zajištění výkonu státní správy.

Reklama

Pražští starostové požadují od magistrátu více peněz do škol. V Praze 9 na jednání starostů velkých městských částí se na tom shodlo vedení hned několika pražských obvodů. Starostové požadují po hlavním městě zvýšit příspěvek na žáka na 10 000 korun - tedy na více než dvojnásobek.

"Ať ty školy opravujeme nebo investujeme, tak ty náklady, které dnes stojí tu městskou část základní školy, jsou mnohem vyšší, než kolik na to dostává v příspěvku. Ten příspěvek by se měl zdvojnásobit, ale i když se zdvojnásobí, tak to zdaleka nepokryje ty náklady, které městská část s provozem škol a mateřských škol má," řekl Tomáš Portlík (ODS) - starosta MČ Prahy 9.

Důvodem pro navýšení příspěvku na žáka pak podle některých starostů není jen vysoká inflace, ale také okolnosti spojené s válkou na Ukrajině.

"Museli jsme se poprat s tím, že jsme do škol museli nasát zhruba 500 nových ukrajinských žáků, to má samozřejmě nároky i na rozpočet nejen na přístavbu tříd a podobně, ale vy k tomu musíte mít i pedagogii, musíte mít překladatele, musíte mít psychology, psycholožky, protože přichází z válečné zóny," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Důležitým bodem setkání starostů pak bylo také financování služeb, které městské části poskytují pro stát. Radnice se totiž v důsledku inflace a zvyšování cen energií dostávají do úzkých, protože na provoz těchto služeb jim chybí finanční prostředky.

"Spoustu služeb platíme, ale nedostáváme za ně ty náklady, které s nimi máme. To znamená, že výkon státní správy často platíme ze svých samosprávních rozpočtů," řekl Tomáš Portlík (ODS) - starosta MČ Prahy 9.

"Vlády velmi rády zejména před volbami zvyšují platy státních zaměstnanců a úředníků, což je určitě potřeba, protože ti lidé opravdu pracují, neflákají se, ale městské části nedostaly ani korunu na to navýšení těch mzdových prostředků, to znamená, že nám od státu chodí stále stejně peněz," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13

Jenže úředníci by už by měli brát o 10 % více. To dělá v konečném výsledku v případě Prahy 13 podle starosty Davida Vodrážky asi 5 milionů korun. Radnice tak šetří, kde to jen jde, rezervy prý ale pomalu dochází. 

"Už za těch 20 let, co jsem starostou, se stalo to, že když jsem nastupoval, tak jsme sekali trávu pětkrát ročně, teď už sekáme třikrát ročně, protože z toho sekání trávy bereme peníze na mzdy úředníků. Protože to je zákonná norma, tak my ji nemůžeme nedodržet," řekl David Vodrážka (ODS) - starosta MČ Praha 13.

Pokud by už nebylo z čeho finance na zvýšení platů úředníků čerpat, možným řešením by podle starostů bylo případné zkrácení pracovní doby úředníků. Místo tří úředních dnů bychom si tak třeba pro novou občanku mohli přijít jen jeden den v týdnu, a to v omezeném čase. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu