• Načítám...
>

Koně Převalského zamíří nově také na východ Mongolska

  • 16. února 2023,
  • 10:09,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Zoo Praha se aktivně podílela na výběru území pro plánovanou reintrodukci koní Převalského na východ Mongolska. Konkrétně do Údolí klášterů, které odborníci vybrali především pro jeho široké okolí. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu by ale mohl být problém s leteckou dopravou zvířat.

Reklama

Pražská zoo slaví další úspěch. Koně Převalského totiž v nejbližších letech zamíří na východ Mongolska. Konkrétně odborníci zvolili Údolí klášterů. To by se tak mělo stát 4. územím v této zemi, kam se koně Převalského vrátí.

"Rozhodli jsme se nakonec pro Údolí klášterů, které leží úplně v tom nejvýchodnějším cípu Mongolska a je tam dostatečně bohatá step. Je tam vhodný profil terénu, není to parazitologicky zatížené. Teď samozřejmě řešíme ty příslušné právní náležitosti, současně připravujeme projekt té stanice, té základny, aklimatizačních ohrad," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Pokud vše půjde dobře, první koně Převalského by na východ Mongolska mohli zamířit v roce 2026. Skupinu prvních asi 50 koní by tam pak měli tvořit opět také jedinci z chovu v Dolním Dobřejově.  

"Kam se shromažďují ale i koně z jiných chovných zařízení, než jen ze Zoo Praha a z té větší části by tam měli přijít koně z těch stávajících oblastí, kde se již vyskytují v Mongolsku," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Do své mongolské domoviny se koně Převalského vrací postupně od 90. let minulého století. Během té doby se tam podařilo osídlit tři oblasti. 

"Nejvýznamnější je ta zvláště přísně chráněná oblast Velká Gobi B, kde jsme také v poslední dekádě přepravili značné množství koní. A ty klisny, které jsme tam převezli, dnes už mají pravnoučata, takže to je opravdu radost," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Na východ Mongolska by se koně sice měli začít vracet nejdříve za 3 roky, už teď se ale organizátoři transportu obávají komplikací kolem samotné přepravy.

"Musela by se použít velká trysková letadla, která by přistávala v Ulánbátaru a ta další přeprava by musela být zase jiným pronajatým menším letadlem," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

K přepravě koní do Mongolska v minulosti organizátoři transportu využívali armádní letouny CASA. Pokud ale ani za 3 roky nebude možné létat přes ruský vzdušný prostor, nepůjde znovu využít ani letouny CASA. Delší obletovou trasu by totiž bez mezipřistání na tankování nezvládli.

"Jak víte, my jsme využívali k přepravě z Evropy do Gobi B letouny CASA. Ty už by ovšem teď nepřipadaly k použití v úvahu, protože není možné, aby letěly přes Rusko, takže ta doprava bude muset být řešena jiným způsobem a určitě to bude velice a velice drahé," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoologické zahrady hl. m. Prahy.

Přeprava koní Převalského na vzdálený východ Mongolska by se pak ale organizátorům mnohonásobně prodražila. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu