• Načítám...
>

Praha dokončila návrh investičního rozpočtu pro letošní rok

  • 17. února 2023,
  • 9:12,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Praha dokončila návrh rozpočtu pro letošní rok. Nejvíce peněz půjde do dopravy. Nejméně naopak do bezpečnosti.

Reklama

Praha schválila kompletní návrh investičního rozpočtu pro rok 2023. Na investice má vyčleněno celkem 20,2 miliardy korun. Rozpočet pro letošní rok schválili zastupitelé hlavního města už loni v prosinci. Tehdy ale rozhodli o využití pouze části peněz, protože v dokumentu ještě většina investic chyběla.

"Hlavní město Praha schválilo standardní rozpočet nebo rozpočet běžných výdajů v prosinci, abychom nijak neohrozili běh města a s ohledem na tu složitou situaci, které jsme čelili, jsme to rozhodnutí o investičním rozpočtu odložili na únor," řekl Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) - zastupitel hl. m. Prahy.

"Je to dvanáct miliard, tak to není úplně jednoduchá záležitost a jsou to vlastně všechny kapitoly. Jediné, co jsme v prosinci měli schválené, bylo metro, teď je tam pro všechny kapitoly celý souhrn investic, čili dohromady něco okolo 12 miliard," řekl Zdeněk Kovářík (SPOLU) - radní hl. m. Prahy.

Prosincovým schválením rozpočtu alespoň těch běžných výdajů se město na poslední chvíli vyhnulo rozpočtovému provizoriu.

"Protože jsme stále neměli novou radu, nového primátora, ta politická situace byla opravdu složitá, tehdy jsme ještě doufali, že nová rada vznikne v prosinci nebo lednu, tak se ten investiční rozpočet nechával na ně, nicméně v prosinci se ze známých důvodů ukázalo, že nová rada nevznikne," řekl Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) - zastupitel hl. m. Prahy.

Rozdělení kapitálových výdajů v pondělí projednal a schválil magistrátní finanční výbor. Ve čtvrtek pak městští radní schválili finální rozdělení jednotlivých investic.

Nejvyšší částka je už tradičně určena do dopravy. Město do ní chce zainvestovat více než 6,5 miliardy korun.

"Máme tam jednak asi tři významné investice do tramvajových tratí o velkých částkách, čili Ruzyň není jediná. Máme tam samozřejmě blížící se investiční akci na Barrandov - Holyně - Slivenec, to pokračuje poměrně velmi intenzivně a třetí velkou tramvajovou investicí je tramvaj, která pokračuje do Libuše," řekl Zdeněk Kovářík (SPOLU) - radní hl. m. Prahy.

Vyšší stovky milionů pak půjdou také do výstavby trolejbusové linky směrem na letiště.

"My zajistíme dopravu na letiště elektrickou trakcí a nebude to v tuto chvíli ani metro, ani železnice, bude to tímto způsobem," řekl Zdeněk Kovářík (SPOLU) - radní hl. m. Prahy.

Více než miliarda korun je zamýšlena na investice do městské infrastruktury a dalších přes 890 milionů půjde do školství. Nejméně peněz je plánováno na investice v bezpečnosti - a sice necelých 192 milionů korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu