• Načítám...
>

První dva díly Dějiny sebevědomí už jsou v prodeji

  • 28. února 2023,
  • 21:58,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

V prostorech Valdštejnského paláce proběhlo představení knižního projektu Dějiny umění. Jedná se o 5 svazků knih, které shrnují světové úspěchy českých a slovenských osobností. V současné chvíli lze koupit první a druhý díl, na ty další si ještě pár měsíců musíme počkat.

Reklama

Desetiletá práce, na které se podílelo 77 autorů. To je rozsáhlý knižní projekt pojmenovaný Dějiny sebevědomí, který představuje v pěti dílech slavné i méně známé české a slovenské osobnosti. Slavnostní představení projektu se konalo na půdě Senátu Parlamentu České republiky ve Valdštejnském paláci na Malé Straně. 

"My jsme strašně malé národy. Je jen několik osobností na tak malý počet obyvatel, kteří něco dokázali vytvořit. Za každou myšlenkou je mnoho poznaného, ale i to pomohlo tomu světu nakročit dopředu," řekl Peter Kršák - autor projektu.

"Tato kniha vejde do dějin a ukazuje se tam ta zručnost českého a slovenského národa v rozličných odvětvích - v kultuře, ve vědě či v jiných oblastech," řekl Jozef Golonka - bývalý slovenský hokejový útočník a trenér.

"Je nádherné, že magistr Petr Kršák uchopil tuto myšlenku a ve svém díle národu a všem, kteří tady jsou a po nás přijdou, představí toto dílo dějin sebevědomí," řekl Petr Chaloupka - čtyřnásobný vítěz Velké pardubické.

Brusič skla Daniel Swarovski, který vybudoval nadnárodní společnost Swarovski, vědec Otto Wichterle, který vynalezl kontaktní čočky nebo výrobci motocyklů a automobilů Václav Laurin s Václavem Klementem. I tato jména jsou představena společně v projektu, kde je bezmála 800 dalších českých a slovenských prominentů.

"Být mezi těmi velikány, kteří se narodili a působili v tomto teritoriu, které dříve bývalo Československo, když vidíte, kdo všechno tam je, to se vám podlomí kolena a máte z toho ohromnou radost a jste poctěna," řekl Václav Hudeček - houslový virtuos.

V distribuci jsou v tuto chvíli připraveny první dva svazky z pěti. Třetí by měl být letos v létě a čtvrtý a pátý díl by měl být do konce příštího roku. 

První tři části publikace se věnují osobnostem od středověku až do roku 1972. Dějiny sebevědomí IV představí československé firmy, instituce i průmysl a poslední díl naše hmotné i nehmotné dědictví. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu