• Načítám...
>

V Mánesu se sešli unikátní Mistři renesance

  • 1. března 2023,
  • 15:44,
  • PRAHA,
  • Lucie Sinková

Da Vinci, Michelangelo, Botticelli a Raffael – každý rok se miliony lidí hrnou do velkých uměleckých metropolí jako je Florencie, Benátky, Milano, Řím, Londýn a Paříž, aby obdivovali díla těchto světových velikánů. Teď je budou mít pohromadě pod jednou střechou. V Mánesu. Projekt pod názvem Mistři renesance tu představí do 30. května repliky význačných děl ze soukromých sbírek světových galerií a muzeí. Výstava se následně přesune do Ostravy.

Reklama

Právě tady v Mánesu můžete navštívit "Mistry renesance". Patronem celého projektu, který čítá na čtyři desítky děl, je Jaroslav Svěcený.

"Jaroslav Svěcený je významným českým umělcem, hudebníkem a on má i takový projekt "Hudba v obrazech" , takže kdo jiný. Navíc miluje obrazy, díla, miluje renesanci. On i na tom zahájení zahrál a zároveň tady bude mít několik recitálů, takže vlastně veřejnost si může projít výstavu a potom si tady počkat a dočká se kulturního zážitku," řekl René Kekely - tiskový mluvčí výstavy.

"Protože renesance je základ veškerého umění a z renesance tvoří de facto všichni umělci dodnes. Renesance přinesla opět to, že člověka postavila do středu veškerého dění a srovnala ho na určitou úroveň s bohem. Proto Mistři renesance," řekl Petr Kumpfe - manažer výstavy.

Na výstavě mohou zájemci spatřit díla, která nejsou takto pohromadě v žádné galerii na světě.

"Všechna díla, která tady uvidíte, jsou repliky. Ta myšlenka vznikla v hlavě scénografa Manfreda Waby v Rakousku, když byl na návštěvě v Římě a zjistil, že po šestihodinovém čekání do vatikánských muzeí nemá čas si ta díla v klidu prohlédnout, navíc například strop Sixtinské kaple je ve 22 metrové výši a nemáte šanci cokoliv vidět. A když potom sedě na té kávě, tak si říkal, že by bylo krásné ta díla přinést tak, aby si je lidé mohli prohlížet, aby na ně dobře viděli a aby na ně hlavně měli čas. To byl vlastně ten základní kámen, na kterém ta výstava staví," řekl Petr Kumpfe - manažer výstavy.

Velkým lákadlem výstavy jsou tři Mony Lisy a socha Davida v životní velikosti na podstavci, který je nižší než originál ve Florencii.

"Socha Davida je v reálné velikosti, je vytvořena v 3D skeneru a 3D tiskárně, váží asi 150 kilo a skutečně je to jen replika. Jedna paní se mě ptala, co teď v té Florencii vlastně bude. Tak David tam zůstal a tady v Mánesu je jeho kopie," řekl René Kekely - tiskový mluvčí výstavy.

Výstava, která už stihla projet města jako jsou Vídeň, Graz i Berlín, je magnetem nejen na slavná díla, ale její součástí budou i kulturní a společenská setkání. 

"Budou tu malé recitály, jak už jsem říkal Jaroslav Svěcený a někteří další hudebníci a budou tu i komentované prohlídky, ať už individuální pro nějaké skupinky a také pro školy. Tato výstava je hlavně zajímavá, protože je edukativní, takže jak žáci, studenti základních a středních škol, tak i uměleckých škol, si mohou prohlédnout všechna ta díla, mohou si na ně sáhnout a mohou se s nimi i vyfotit, což v běžných galeriích ne vždy lze. A můžete tam být 5 - 10 minut a pak vás ženou dál. Tady mohou setrvat třeba hodinu," řekl René Kekely - tiskový mluvčí výstavy.

Slavná díla, která fascinují lidstvo po staletí, je možné vidět až 30. května letošního roku.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu