• Načítám...
>

Voroplavba v Čechách má dlouhou tradici

  • 16. dubna 2023,
  • 13:14,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Voroplavba patřila mezi nejběžnější způsoby přepravy věcí i osob. První zmínky o ní jsou už v 11.století. Jak fungovala přímo v našem hlavním městě ukazuje Muzeum města Prahy v Podskalské celnici.

Reklama

"Na vorech se vozil náklad, byla to nejčastěji dřevokláda nebo i nařezané dříví, prkna, ale třeba ve středověku se tam dopravovala i sůl nebo další náklady a vory se hodně využívaly cestujícími, třeba trhovci. Je zajímavé, že třeba na voru se i vařilo, bylo tady ohniště na hliněných drnech a tam si plavci během plavby normálně vařili oběd. Jinak k nim po cestě připlouvali na lodičkách různé hostinští, kteří jim nabízeli občerstvení, třeba pivo a jiné dobroty," řekl Jan Jungmann - autor expozice.

Voroplavba u nás skončila v roce 1960. Kdo by si chtěl připomenout nebo poznat dějiny voroplavby a lodní dopravy na Vltavě, měl by navštívit stálou expozici v Podskalské Celnici na Výtoni. 

"Naše muzeum je unikátní tím, že se právě nachází v celnici, kde se vybíralo clo z těch vorů dopravených do Prahy a Výtoň znamenalo, že se z toho voru vyťalo několik klád, čili to clo se vybíralo v té naturální podobě," řekl Jan Jungmann - autor expozice.

V této renesanční budově ze 16. století můžete vidět několik modelů vorů a parníků, dobové fotografie, originální vesla a různé pracovní nástroje, které voroplavci potřebovali ke své práci. Jmenovat můžeme například váhu na ryby, přitahovačku a hák na led, ledařskou sekeru nebo pokladnu.

"Nesmíme zapomenout na zajímavé panorama Vltavy ze 17. století, které nechal zhotovit opat Strahovského kláštera Kryšpín Fuk pro císaře za účelem zesplavnění této velice nebezpečné oblasti, kde spousta těch vorů a lodí často ztroskotala. Tady si můžeme prohlédnout krásné obrázky, na kterých je vidět třeba jak se tahaly lodě proti proudu koňmi, jsou tam i ty ztroskotané vory a podobně, různé mlýny, postavičky kolem té řeky, takže to si myslím, že je také jeden ze zajímavých exponátů," řekl Jan Jungmann - autor expozice.

Plavbu na voru si můžete na výstavě i vyzkoušet díky simulátoru, který sami řídíte. 

"Proplujete takzvanými svatojánskými proudy a pokud se vám to podaří, což ovšem není příliš snadné, tak se vám promítne film o dějinách voroplavby," řekl Jan Jungmann - autor expozice.

Komu by informace z místa nestačily, může si ještě zakoupit publikace věnované Podskalí a historii plaveb na domácí čtení.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu