• Načítám...
>

Zastupitelé řešili dar Ukrajině i omezení dopravy v centru

  • 28. dubna 2023,
  • 8:51,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Zastupitelé hlavního města Prahy koncem dubna schválili věcný dar Ukrajině, ale také například, zda omezit dopravu v centru metropole. Během dopoledne navíc pražský magistrát čelil útoku ruských hackerů.

Reklama

Zastupitelstvo hlavního města koncem dubna schválilo návrh na poskytnutí zdravotnického materiálu a ochranných prostředků jako humanitární pomoc Ukrajině. Věcný dar má hodnotu 13 milionů korun.

"Jedná se o ochranné materiály, jako jsou ochranné overaly, ochranné rukavice, respirátory, vakcinační jehly a tak dále. Toto dodání předjednal primátor Svoboda přímo s panem primátorem Kličkem, primátorem Kyjeva," řekla Alexandra Udženija, náměstkyně primátora hlavního města Prahy. 

"My to nijak nekritizujeme, byly to primárně věci, které Praha dnes nutně nepotřebuje, jako jsou roušky z covidu a další, takže v tom nevidíme žádný problém," řekl Ondřej Prokop (ANO) - zastupitel hl. m. Prahy.

Pomoc Ukrajině schválilo zastupitelstvo jednomyslně ve zrychleném jednání. Zdravotnický materiál má teď obratem zamířit do Kyjeva. 

"To, co je také novinkou, je, že Praha v tomto roce začne dostávat nové sanitní vozy a ty staré sanitní vozy, které máme, včetně terénních vozů, jsme připraveni poslat na Ukrajinu," řekla Alexandra Udženija. 

A právě kvůli pomoci Ukrajině napadli pražský magistrát během jednání zastupitelů ruští hackeři.

"Ruská hackerská skupina na nás provedla takzvaný DDoS útok, čímž ochromila naše externí služby včetně webových stránek. Údajně se jednalo o útok kvůli podpoře Ukrajiny, kterou hlavní město podporuje, nicméně podle našich informací nedošlo k žádnému úniku dat," řekl Vít Hofman, mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy.

Jedním z projednávaných bodů pak byla také možnost trvalého omezení dopravy v centru Prahy na Malé Straně a Smetanově nábřeží, kde probíhají rozsáhlé rekonstrukce.

"To omezení dopravy bylo vymyšleno přes parkovací systém, to znamená, že ten, kdo má povolení pro městskou část Prahu 1 a přilehlé oblasti Prahy 2 a 5, ten by mohl projíždět," řekl Adam Scheinherr (Praha Sobě) - zastupitel hl. m. Prahy.

Do oblasti Smetanova nábřeží a Malé Strany by se pak dostali i ti řidiči, kteří by si tam například jeli cokoli vyřídit. Odjíždět by pak ale podle zastupitele Adama Scheinherra museli stejným směrem, kterým přijeli, aby zbytečně neprojížděli Malostranským náměstím a okolo Karlova mostu.

"Ten nejkýženější efekt je, že když se doprava sníží alespoň o 30 nebo 40 %, tak to uvolní průjezd tramvajím, které zde projíždí a které jsou dennodenně zbrzďovány," řekl Adam Scheinherr (Praha Sobě) - zastupitel hl. m. Prahy.

"My nechceme salámovou metodou zavírat ulice a tvářit se, že se to zklidňuje, protože výsledek může být přesně opačný, čili se musí udělat celý generel toho, jak budou fungovat parkovací zóny, jak bude fungovat doprava v intravilánu. Někdo tvrdí, že se navyšuje, není to pravda. Podle Pragozoru se dokonce snižuje. Jakmile budeme mít toto projednáno, tak můžete teprve někde uzavírat ulice. Do té doby to pro nás není téma," řekl Tomáš Portlík, zastupitel hl. m. Prahy. 

Nakonec ale jednání o omezení tranzitní dopravy na Smetanově nábřeží a Malé Straně pražští zastupitelé odložili na další zasedání. To se má uskutečnit 5. května.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu