• Načítám...
>

Mořský svět láká na sladkovodní expozici

  • 2. května 2023,
  • 15:03,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Mořský svět na pražském Výstavišti nabízí nejenom dokonalý vhled do života pod slanou vodou, ale pro návštěvníky pracovníci Mořského světa přichystali i unikátní sladkovodní expozici Řeky Západního Ghátu a Rio Xingu, což je pravostranný přítok řeky Amazonky. Jejich cílem je veřejnosti představit méně známá území, a to na celkem devět metrů dlouhé nádrži, která ve třech oddílech simuluje průběh řeky od prameniště do údolí. Prohlédnout si tam můžete desítky druhů ryb, včetně neprávem obávaných piraní nebo té největší, kterou v akváriu mají, anténovce červenoocasého.

Reklama

Mořský svět na pražském Výstavišti představuje splněný sen pro všechny vodní badatele i laickou veřejnost, která je fascinovaná světem pod mořskou hladinou. V Mořském světě ale nemusíte obdivovat jen žraloky a jiné krále slaných vod, k dispozici je i nejnovější sladkovodní expozice zaměřující se na dvě zajímavé a ohrožené světové oblasti.

"Je to jednak Západní Ghát, což je území, které se nachází v jihozápadní Indii a zachycuje vláhu od oceánu, to znamená, že je velmi vlhké, takže je porostlé tropickým pralesem a je tam obrovské množství různých říček, řek a vodních ploch, kde může žít velké množství endemického vodního života," řekl Mikuláš Velenský - kurátor Mořského světa.

Oblast Indie zároveň představuje mimořádně zalidněné území a příroda se tak musí vyrovnávat s dopady civilizačního tlaku, jako je hlavně znečišťování vod, budování přehradních nádrží nebo odvodňování, čímž se tamní vodní život ocitl na hraně vyhubení. Druhá část expozice se pak věnuje řece Rio Xingu.

"Je to velmi rychlá řeka, rychle teče a proto je v ní voda velmi čistá, průzračná, takže je tam zase mnoho endemických druhů, mnoho druhů, které nežijí nikde jinde, než právě v této řece," řekl Mikuláš Velenský - kurátor Mořského světa.

Ve sladkovodní expozici Mořského světa můžete pozorovat desítky nejrůznějších druhů živočichů. Jednou z největších perliček a, to navíc s pořádně nabroušenými zuby, jsou piraně červenobřiché, kterým kvůli hororovým filmům patří nesmazatelná nálepka požíračů lidského masa, ovšem zcela neprávem.

"Ony neútočí na živá zvířata, neznáme jediný případ, kde by doopravdy piraně mohly za smrt člověka, neznáme jediný potvrzený případ, většinou jsou býložravci z 50 % a ten zbytek potravy tvoří spíš nemocné ryby, mršiny, případně i mrtvá větší zvířata, mrtví obratlovci," řekl Mikuláš Velenský - kurátor Mořského světa.

Piraně sice mají velmi ostré zuby i čelisti s nejsilnějším stiskem ze všech ryb vůbec. Když chtějí, tak si za pár minut poradí i s opravdu velkým zvířetem. Ale již mrtvým. Jde tedy o zdatné mrchožrouty, kterým čerstvé maso zkrátka nevoní, tudíž ani to lidské. Kromě piraní mají v akváriu i anténovce červenoocasé, kteří jsou také pořádní jedlíci. 

"Tenhle druh velmi rychle roste a ještě poroste nadále, toto akvárko, kde momentálně žijí, pro ně bude moc malé, budou je muset přesunout do naší ještě větší nádrže," řekl Mikuláš Velenský - kurátor Mořského světa.

Mořský svět možná na první pohled trochu klame svým názvem, protože největší část je tu sice pochopitelně věnována moři, ale unikátní přehlídku živočichů nabízí i sladkovodní expozice, díky které se můžete vydat do méně známých míst vodních toků, které jsou momentálně v ohrožení. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu