• Načítám...
>

V pražské zoo staví pár kladivoušů obří hnízdo

  • 15. května 2023,
  • 13:08,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pod lanovou dráhou pražské zoo je v průchozí voliéře Africké skály k vidění obří hnízdo. Na svědomí ho má pár kladivoušů afrických, kteří ho stavěli téměř rok.

Reklama

Klacky, vlna, suchá tráva a když si toho nikdo nevšimne, tak klidně i nějaký ten materiál od souseda z protějšího stromu. Obří hnízdo v pražské zoo začal pár kladivoušů afrických stavět asi před rokem. A takhle už výsledek opeřenců vypadá dnes.

"Kladiovuši nejsou nijak velcí, ale jak vidíte, tak dokáží postavit opravdu hrad a jsou tím proslulí, že staví relativně velká hnízda. Ale tohle je i na kladivouše výjimečné," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

Se stavbou začal pár loni na jaře. Když ale na svět vyvedl první potomstvo, rodiče vyhodnotili, že by to chtělo ještě přístavbu. A s nedostatkem stavebního materiálu se tihle dva rozhodně netrápili. 

"Oni jednak rozebírali stříšku rákosového přístřešku pro návštěvníky, ale hlavně jiným ptákům kradli materiál z hnízd, dokonce jim kradou i krmení, takže sem chovatelé navozili snad stovky kilogramů materiálu, aby uchránili ta ostatní hnízda a ten přístřešek. To se tedy podařilo jen zčásti," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

Hnízdo těchhle věčných stavitelů je zhruba dva metry široké, má vlastní vstupní chodbu a je kompletně zastřešené.

"Mají hnízdní komoru s takovým vchodem, který si teď oni vyzdívají, čili je to opravdu strukturované hnízdo a je třeba říci, že když se tady krmí dravci něčím, tak i tu potravu pro ty dravce tam zazdívají, takže bych nechtěl uvnitř," řekl Miroslav Bobek - ředitel Zoo Praha.

Čím si kladivouš vysloužil své jméno si při pohledu na tvar jeho hlavy asi každý domyslí sám. Domovem tohohle opeřence je subsaharská Afrika. Nadané stavitele s obřím hnízdem mohou návštěvníci pražské zoo spatřit v průchozí voliéře Africké skály pod lanovou dráhou. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu