• Načítám...
>

Hra Já, Diagnóza oživuje slávu bytového divadla

  • 15. května 2023,
  • 14:21,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

V dnešní době už možná nemají bytová divadla své kouzlo jako za dob normalizace. Možná, že už mnozí z mladší generace ani netuší, o co šlo. Přesto se taková divadla po Praze najdou ještě dnes. Jedním z nich je divadlo H2O v Košické ulici ve Vršovicích, kde aktuálně můžete navštívit představení Já, Diagnóza od začínající autorky a herečky Lumíry Přichystalové. Ve své osobní zpovědi divákům hravou a lehce komediální formou servíruje své zkušenosti se závislostí na alkoholu a následný proces odvykací léčby. Hru připravilo divadelní uskupení + - VeDvou pod vedením režiséra Jana Večeři.

Reklama

Bytová divadla byla za dob normalizace často jediné prostory, kde bylo možné hrát pro komunistický režim nepohodlné hry a autory. K nejznámějším patřilo bytové divadlo Vlasty Chramostové. Dnes už se umělci před režimem skrývat nemusí, bytová divadla přesto fungují dál. Například divadlo H2O v Košické ulici ve Vršovicích, kde divadelní uskupení + - VeDvou uvádí monodrama debutující autorky Lumíry Přichystalové s názvem Já, Diagnóza. 

"Je to zkrátka taková osobní zpověď o mně, o mé minulosti, mých vzpomínkách a o tom, jak se člověk, konkrétně tedy já, dokáže zdatně ztratit a potom se v jistém chráněném prostředí zase najít," řekla Lumíra Přichystalová - autorka hry a herečka.

Hravá a lehce komediální inscenace řeší problém závislosti na alkoholu, kdy během představení můžeme sledovat nejen samotný proces odvykací léčby, ale i autorčinu cestu životem. Režie představení se ujal Jan Večeřa, který měl s netradiční formou textu plné ruce práce.

"Vzhledem k tomu, že to byla inscenace, která vznikala za pochodu a vznikala koláží textů, které primárně nebyly napsané jako drama, takže se to muselo postupně lepit, doplňovat, vznikalo to z deníkových záznamů a tak dál, tak to bylo dobrodružství, že si člověk nikdy nebyl jistý, co z toho vlastně nakonec vyleze," řekl Jan Večeřa - režisér představení a herec.

Představení Já, Diagnóza můžete navštívit v prostorách bytového divadla H2O, vstupenky lze objednat na portálu GoOut.cz nebo na stránkách divadla H2O. Čekat na vás bude komorní, netradiční a hravě experimentální zážitek. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu