• Načítám...
>

Praha zprovoznila další část cyklostezky A200

  • 20. června 2023,
  • 17:55,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Technická správa komunikací otevřela novou část cyklostezky A200 v městské části Komořany, která vede podél pravého břehu Vltavy. Akce pod názvem „Komořany - Lahovice - návaznosti Vltava“ propojuje prostor zavěšené lávky pod silničním mostem Pražského okruhu od opěry mostu přes údolí Vltavy po křižovatku na Točnou. Součástí trasy je i mobiliář, který je tvořen z laviček, stolů a cyklostojanů.

Reklama

V Praze je v provozu další část cyklostezky A200 Komořany - Lahovice. Dlouhá je 670 metrů a prakticky ji doplňuje také vhodný cyklo mobiliář. Jde tak o další podporu cyklistiky ze strany města, která se u lidí těší stále větší oblibě. 

„Cyklistika byla možná dříve vnímaná jako rekreace, ale myslím si, že v dnešní době je to už plnohodnotná součást dopravního systému města. Na kole se dá jet i do práce a pochopitelně nejvýznamnější jsou ty páteřní cyklostezky. Tam chceme aktualizovat koncepci, která je už z roku 2010 a je tedy letitá, proto potřebuje oprášit, tak abychom věděli, jak ty páteřní trasy dát do uličních profilů v Praze,“ vysvětluje náměstek primátora hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Nová cyklostezka se táhne územím městské části Praha 12, která přepravu na kole dlouhodobě podporuje.

„Celá lokalita tady na pravém břehu Vltavy, ta jižní část Prahy, je určitě cyklisty hojně navštěvovaná, slouží k výletům, jsou tady krásná místa, takže věřím, že si to nejenom Pražané užijí,“ říká Vojtěch Kos (ODS), starosta městské části Praha 12.

Pan starosta Vojtěch Kos ocenil zejména to, že cyklostezka vede mimo hlavní komunikaci a je tak ideálním řešením na výletní cykloturistiku i na cesty do práce.

„My jsme moc rádi, že Technická správa komunikací s hlavním městem Prahou tuto stezku připravila, protože navazuje na cyklostezku A2, která je jednou z nejvytíženějších v Praze a jde tak o střípek do mozaiky těch dalších cyklostezek na území Prahy 12 a my určitě městu poskytneme maximální podporu při budování těchto cyklostezek,“ dodává starosta městské části Praha 12 Vojtěch Kos (ODS).

V budoucnu je v plánu rozšíření hlavní páteřní cyklostezky A2, která se aktuálně rozšiřuje v Podolí a měla by navázat právě na novou část cyklostezky A200 v úseku Komořany - Lahovice. 

„Budeme chtít pokračovat sem i do toho úzkého hrdla za modřanský cukrovar. Spousta těch projektů je připravených, jsou v různých fázích a obecně Praha nyní zadává aktualizaci koncepce cyklodopravy, která byla naposledy vypracovaná v roce 2010,“ uzavírá náměstek generálního ředitele Technické správy komunikací Josef Richtr. 

Začátek úpravy nové cyklostezky byl plynule napojen na stávající zárodek cyklostezky vybudovaný v rámci okruhu hlavního města Prahy u jižní opěry mostu přes Vltavu. Konec úpravy byl provizorně napojen na stávající polní cestu poblíž křižovatky na Točnou. Definitivní napojení se v budoucnu plánuje v rámci výstavby mimoúrovňové křižovatky Komoko.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu