• Načítám...
>

Praha prodlouží slevu na jízdném v MHD o další rok

  • 21. června 2023,
  • 0:54,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Praha o další rok prodlouží slevu na městskou dopravu pro sociálně slabší a Ukrajince. Rada hlavního města Prahy schválila prodloužení poskytování slevy ve výši 70 % až do 30. června 2024, která bude určena občanům v hmotné nouzi pobírajícím příspěvek na živobytí.

Reklama

Praha prodlouží slevu na městskou hromadnou dopravu pro lidi v hmotné nouzi a uprchlíky z Ukrajiny. Prodloužení slevy na jízdném schválili ve druhé polovině června pražští radní.

"S ohledem na aktuální ekonomickou situaci jsme schválili pokračování slevy na jízdné pro občany v hmotné nouzi, je to záležitost, která se zaváděla v době covidu, potom se to prodlužovalo a teď to prodlužujeme znovu," řekl Zdeněk Hřib (Piráti) - náměstek primátora hl. m. Prahy.

Zvýhodnění mělo původně platit do konce letošního června. Pro potřebné teď ale bude pomoc prodloužena do konce června příštího roku. 

"Je to sleva 70 %, která je určena občanům v hmotné nouzi, kteří pobírají příspěvek na živobytí. Samozřejmě důvodem je aktuální ekonomická situace, zvýšené ceny energií a podobně," řekl Zdeněk Hřib (Piráti) - náměstek primátora hl. m. Prahy.

Jinak to ale bude s prodloužením slevy pro ukrajinské uprchlíky. Zvýhodněné jízdné pro ně bude platit půl roku, tedy do konce letošního září.

"Čekáme na to, až úřad práce potažmo resort MPSV přenastaví ta pravidla pomoci dle toho posledního Lex Ukrajina, který by měl vejít v platnost od 1.7.," řekl Zdeněk Hřib (Piráti) - náměstek primátora hl. m. Prahy.

Jinými slovy, kratší doba slevy pro Ukrajince souvisí se změnami, na základě kterých by měli mít od července možnost žádat o standardní dávky v hmotné nouzi. Slevu tak budou moci využít ti, kteří dávky pobírají. 

"Lze očekávat, že po tom září bude zřejmě počet těch zlevněných kuponů pro ukrajinské uprchlíky klesat, protože to bude podmíněno nějakým papírem z úřadu práce a já pevně doufám, že to nepovede k nějakému zahlcení úřadů práce, jako jsme toho byli svědky v minulých letech," řekl Zdeněk Hřib (Piráti) - náměstek primátora hl. m. Prahy.

Zvýhodněná cena měsíčního, respektive třicetidenního jízdného činí 165 korun oproti běžným 550 korunám. Za čtvrtletní kupon, který běžně stojí 1480 korun, pak ve slevě lidé zaplatí 444 korun.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu