• Načítám...
>

Prahu bude brázdit tramvaj v ukrajinských barvách

  • 22. června 2023,
  • 8:33,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

V ulicích Prahy se vedle tramvají v barvách Dopravního podniku nebo zdobenými nejrůznějšími reklamami bude objevovat také jedna zcela speciální a nepřehlédnutelná. Bude totiž v ukrajinských národních barvách. Hlavní město spolu s Dopravním podnikem chtějí tímto symbolickým gestem podpořit ukrajinské úsilí v boji proti ruskému agresorovi a vyjádřit jim podporu a solidaritu. Na boku tramvaje je navíc umístěn QR kód, jehož prostřednictvím je možné přispět na pomoc válkou postižené zemi. Speciální souprava bude v Praze jezdit minimálně šest měsíců, a to na nejvytíženější lince 22.

Reklama

Praha se přidala k dalším evropským městům, která podporují Ukrajinu ve válce s Ruskem, tentokrát unikátní polepenou tramvají v ukrajinských barvách, kterou budou moci lidé v Praze každodenně pozorovat v provozu a cestující s ní mohou běžně jezdit. 

„Já doufám, že to nebude jenom symbolické gesto, protože na boku této tramvaje je QR kód, který vede přímo na vládní ukrajinskou fundraisingovou platformu United 24, která umožňuje lidem přímo darovat peníze na konkrétní účel, ať už je to humanitární pomoc, odminování, rekonstrukce Ukrajiny a nebo přímo obrana země,“ vysvětluje náměstek primátora hlavního města Prahy Zdeněk Hřib (Piráti).

Pro tyto účely vybral Dopravní podnik hlavního města Prahy tramvaj T3R.P, což je modernizovaná verze původní stařičké tramvaje Tatra T3. A tento výběr nebyl náhodný.

„Tramvaj T3 je charakteristický vůz pro Prahu, česká města, bývalé Československo, ale právě také pro Ukrajinu, protože produkce z ČKD byla do značné míry namířena do zemí někdejšího Sovětského svazu, zejména pak do Lotyšska, do Rigy a právě hodně také do ukrajinských měst,“ odůvodňuje výběr tramvaje technický ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Jan Šurovský.

Když navíc podnik vyřazoval tramvaje T3, tak valná většina těchto tramvají byla předána na Ukrajinu do Charkova nebo do Kyjeva. U slavnostního vypravení tramvaje z pražského Hlavního nádraží byl také ukrajinský velvyslanec v Česku Vitalij Usatyj, který ocenil trvající podporu Česka proti ruskému agresorovi. 

„Chtěl bych českému lidu poděkovat za tu symboliku a podporu, která trvá od prvního dne války. Tato tramvaj symbolizuje obrovskou podporu a solidaritu a ukazuje, že český lid je stále s námi až do vítězství,“ říká ukrajinský velvyslanec v České republice Vitalij Usatyj. 

Speciálně polepená souprava o dvou vozech v ukrajinských barvách bude ulicemi Prahy jezdit šest měsíců s možností prodloužení, a to na nejvytíženější lince 22. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu