• Načítám...
>

Slovenský dom vystavuje díla Jaroslavy Trstenské

  • 28. června 2023,
  • 14:36,
  • PRAHA,
  • Jaroslav Šetlík

Několik desítek obrazů Jaroslavy Trstenské je k vidění v prostorách Slovenského domu v Praze 1. Jedná se o autorky úplně první výstavu v České republice. Navštívit ji můžete až do konce července.

Reklama

Slovenský dom na měsíc červenec připravil opět další výstavu. Tentokrát tu jsou k vidění díla Jaroslavy Trstenské.

"Je to dáma, která se narodila v Gottwaldově, v dnešním Zlíně, rodiče byli Češi, ale studovali na Slovensku, ona na Slovensku žije, vystudovala germanistiku v Německu v Lipsku a pracuje na Švýcarské ambasádě v Bratislavě, takže propojuje mnohé kultury a národy a já si myslím, že se to promítá i do její tvorby, a to je velmi inspirativní, obohacující a je to krásná abstrakce s takovou příjemnou barevností, která nám na léto přinese takový příjemný hřejivý pocit," řekl Vladimír Skalský, ředitel Slovenského domu v Praze.

"Vždy mě zaujme někdo, kdo má v sobě jeden ten umělecký talent a nebo nadání, ale který umí tlumočit něco víc, který umí tlumočit tak, aby to diváci pochopili a vnímali své vnitřní emoce, své poryvy, jak se někdy říká, ale i radost a veselost. Jsem přesvědčený, že Jarka to má v sobě, že dokáže namalovat to, co cítí a v tom vidím velikost i velký úspěch v umění a umění je speciální, je originální, vytváří zážitky, vytváří fantastické emoce, a to bych řekl, že to je hlavní poslání i této výstavy i toho, že se věnujeme této umělkyni a věřím, že její obrazy mají budoucnost," řekl Ľuboslav Moza, kurátor výstavy.

Několik desítek vystavených obrazů je k vidění úplně poprvé v České republice.

"Je to má první výstava v České republice ve Slovenském dome, je to velmi příjemný pocit, protože jsem jak Češka, tak Slovenka, takže to mám ještě tako znásobené a první výstavu jsem měla v březnu v Primaciálnom paláci v Bratislavě, toto je má druhá výstava, ale první v Čechách, je to velmi příjemný pocit a také takový zvláštní pocit, takový pocit zodpovědnosti za to, že mi někdo dal tu možnost v tomto pěkném důležitém institutu pro Slováky a Čechy vystavovat své obrazy," řekla Jaroslava Trstenská, autorka výstavy.

Výstava bude k vidění do konce července. Navštívit ji můžete každý všední den mezi desátou a šestnáctou hodinou a také během všech akcí, které se tu konají.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu