• Načítám...
>

Prezident se při návštěvě Prahy zaměřil i na bydlení a dopravu

  • 29. června 2023,
  • 11:57,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Zatímco první den návštěvy Prahy prezident Petr Pavel diskutoval se zástupci metropole především o problematice školství, na pokračující návštěvě ve středu se hlava státu zaměřila třeba na dostupné bydlení. Prezidenta pak překvapilo, že Česko patří k nejhorším v Evropě, co se týká povolování staveb.

Reklama

Zatímco první den návštěvy Prahy prezident Petr Pavel diskutoval se zástupci metropole především o problematice školství, na pokračující návštěvě ve středu se hlava státu zaměřila třeba na dostupné bydlení. Prezidenta pak překvapilo, že Česko patří k nejhorším v Evropě, co se týká povolování staveb.

"Mě velice překvapilo, že jsme v tomto ohledu jednou z nejhorších zemí v Evropě, protože dokonce i země bývalého východního bloku jsou, pokud jde o tu byrokratickou zátěž, již mnohem dál, než my. Myslím si, že je to velká škoda, protože by se nám změnou tohoto systému podařilo stavět mnohem rychleji, pružněji a řada těch problémů, které máme dnes, by se dala řešit velice rychle," řekl Petr Pavel - prezident České republiky.

Jednou z věcí, které podle prezidenta výrazně komplikují výstavbu, je třeba nepředvídatelnost soudů.

"Soudy na různých úrovních, ale také individuálně rozhodují ve stejné kategorii případů podle stejného práva různým způsobem. Právě ta nepředvídatelnost je potom vede k tomu, že se všichni tak trochu kryjí, bojí se udělat rozhodnutí, protože nikdo neví, kdy na něho dopadne nějaké špatné rozhodnutí soudu," řekl Petr Pavel - prezident České republiky.

Bytové otázce by podle Pavla mohlo částečně pomoci pozvednutí kvality života v ostatních regionech, odkud se lidé do Prahy stěhují.

"Když se zvýší kvalita života v těchto regionech, zvýší se dostupnost Prahy prostřednictvím kvalitní komunikační sítě, případně, když se zvýší úroveň práce na dálku, tak bude možné, aby lidé zůstávali v regionech, ve kterých náklady na živobytí jsou výrazně menší, než jsou v Praze," řekl Petr Pavel - prezident České republiky.

Prezident během druhého dne své návštěvy Prahy zavítal také na staveniště linky metra D. Novinářům pak sdělil, že oceňuje její komplexnost a náročnost projektu.

"Stavba metra není jen tak ledajaké hloubení tunelů, ale je to velice náročná činnost, vzhledem k tomu, že se provádí v hustě zastavěné oblasti, hustou sítí, nejen kanalizací, takže je dobré to vidět na vlastní oči, člověk si potom uvědomí, proč ta výstavba trvá takový časový úsek, proč stojí tolik peněz," řekl Petr Pavel - prezident České republiky.

Svou dvoudenní návštěvu hlavního města prezident zakončil návštěvou neziskové organizace Jahoda v Praze 14. Instituce provozuje školu, rodinné centrum, nízkoprahové kluby či terénní program pro děti a dospívající.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu