• Načítám...
>

Jindřišská věž představuje historii deskových her

  • 17. července 2023,
  • 14:03,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Jindřišská věž láká na výstavu historických deskových her. Stolní hra jako taková provází lidstvo už pět tisíc let. Výstava ve zvonici v Praze 1 ale představuje nejstarší hry maximálně 100 let zpátky. I tak je ale na co se dívat. Pohled do světa zábavy od 18. století, jak se výstava jmenuje, je v Jindřišské věži připravena až do 3. 8.

Reklama

Výstava v Jindřišské věži v Praze 1 vrátí návštěvníky do dětských let. A to jak ty náctileté, tak i ty, řekněme, zkušenější. Zvonice kostela svatého Jindřicha a svaté Kunhuty totiž představuje stoletou historii deskových her.

"Jsou tady vystavené hry od roku 1880 do roku 1980. Mnoho dospělých duší tady zaplesá, protože si vzpomenou na své dětství a uvidí ty hry, které kdysi hráli," řekla Lucie Anežka Dolfi - kastelánka Jindřišské věže.

Stolní hry pak také odrážely svou dobu. Pokud tedy vznikaly v období, kdy se válčilo, téma nové deskovky bylo jasné. Na výstavě ale najdeme i hry sportovní, vědomostní, ale například i reklamní.

"Hodně jsou tady opěvované Dostihy a sázky, Monopoly, protože Monopoly byla hra, která byla úplně první na světě, která učila lidi hrát s penězi," řekla Lucie Anežka Dolfi - kastelánka Jindřišské věže.

A třeba nesmrtelné Pexeso, které si alespoň jednou v životě zahrál snad úplně každý a které pro Čechy vynalezl v půlce 60. let výtvarník Zdeněk Princ, má svůj původ až v dalekém Japonsku. Své místo na zdech zvonice pak má i legendární Člověče, nezlob se.

"Člověče, nezlob se, si myslím, že zná absolutně každý člověk na světě a mimo jiné to je hra z první světové války. Vojákům se to dávalo do zákopů, ti to potom vozili domů, takže takhle ta hra dostala osvětu a dostala se do běžné domácnosti," řekla Lucie Anežka Dolfi - kastelánka Jindřišské věže.

Exponáty jsou vystavené ve třetím patře a také úplně nahoře na vyhlídce, narazíte na ně ale i na chodbách mezi patry. K těm nejoblíbenějším mezi návštěvníky patří legendární Dostihy a sázky, ale i další notoricky známé deskovky, o kterých se tady mimochodem dozvíte řadu zajímavostí.

"Když jste nějakým způsobem házeli kostkou a dostali jste se na výrobek, který nebyl té dané firmy, tak vás to pochopitelně vrátilo na začátek, protože si to nemáte kupovat, máte si kupovat ten daný výrobek," řekla Lucie Anežka Dolfi - kastelánka Jindřišské věže.

Nás pak na výstavě asi nejvíce zaujaly hry se staršími daty výroby. Jednou takovou pak byla i tahle cestovatelská deskovka, která své hráče vzala na dobrodružství do staré Prahy.

"Tady máte ukázku Památných míst staré Prahy, to je hra z počátku 20. století a pro mě hodně zajímavá hra, kterou tady máme vystavenou, je Šest výletů po Praze. Ta hra je interaktivní. Pokud jste správně odpověděli na otázku, tak jste takto mohli doložit a vznikl vám ten daný obrázek," řekla Lucie Anežka Dolfi - kastelánka Jindřišské věže.

"Čili hráli dva a každý měl svůj obrázek?"

"Ano. A kdo to složil dříve, ten samozřejmě vyhrál," řekla Lucie Anežka Dolfi - kastelánka Jindřišské věže.

Víc se nám už člověče, nezlob se, do reportáže nevešlo. Na zbytek ručně malovaných a nápaditých her se ale do Jindřišské věže můžeš přijít podívat sám.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu