• Načítám...
>

Praha si připomněla oběti bojů o rozhlas v roce 1968

  • 21. srpna 2023,
  • 16:13,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Praha si připomněla 55. výročí Pražského povstání a konec druhé světové války. Pietní akty k této příležitosti se konaly po celé metropoli, a to například i u budovy Českého rozhlasu. Vzpomínkové akce se zúčastnili čelní představitelé státu, hlavního města i městských částí.

Reklama

U příležitosti 55. výročí od invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa se před historickou budovou Českého rozhlasu v Praze uskutečnil pietní akt k uctění památky padlých během bojů o rozhlas v srpnu 1968. Důležitost připomínat si srpnové události tady zdůraznil i pražský primátor.

,,To byla událost, která změnila chod naší republiky přetržením nějakého vývoje, který v té zemi probíhal a následujících 20 let totalitního vedení. To je věc, pro kterou si to musíme připomínat, abychom nikdy nepřipustili to, aby se něco podobného opakovalo," řekl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Během srpnových bojů o rozhlas se Vinohradská ulice v Praze 2 proměnila v bojiště, kde nakonec zemřely asi dvě desítky lidí. Jejich památku přišli uctít také zástupci druhé městské části.

,,Dnes po více než 55 letech můžeme říci, že doba je jiná, ale okupanti jsou stále stejní. V roce 1968 vojska Varšavské smlouvy v čele s Ruskem okupovali Československo a dnes se tomu tak děje na Ukrajině," řekl radní Prahy 2 Michal Zuna (TOP 09).

,,Dnes tady právě děkujeme těm, kteří v těchto nejhorších chvílích naší historie neztratili odvahu a bojovali za svobodu naší země bohužel mnohdy i za cenu té největší oběti, to je ztráta vlastního života," doplnila Lucie Pechová (ODS), místostarostka MČ Praha 2.

Na nelehké chvíle během okupací zavzpomínal i jeden z pamětníků, který se pouhý den před vpádem ruských vojsk vracel s rodiči z dovolené ze západního Německa.

,,20. srpna jsem se vrátil ze západního Německa jako třináctiletý chlapec, kde jsme byli několikrát až 14 dní před tím upozorňováni, že k invazi dojde. Němci nás nechtěli pustit nazpět, zajistili nám tam ubytování. Ve vlaku jsme byli několikrát vyzýváni, abychom vystoupili a zůstali v Německu," popsal své zážitky pan Michal z Prahy.

Domů do Prahy se ale nakonec vrátili, s přáteli ze západního Německa se pak až do Sametové revoluce v roce 1989 nesetkali.

,,Nakonec všichni příbuzní, kteří mohli odejít, odešli," doplnil pamětník.

U budovy Českého rozhlasu byla uctěna památka padlých. Poděkování se ale dostalo i všem odvážným přeživším. Na konci vzpomínkové akce zazněla česká hymna a společně si ji zazpívaly i desítky přihlížejících.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu