• Načítám...
>

Mláďata papoušků nestorů kea obydlela expozici Zoo Praha

  • 1. září 2023,
  • 1:44,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Jedinečná expozice pražské zoo Rákosův pavilon se dočkala dalšího přírůstku. Už podruhé se jím stala mláďata papouška nestor kea.

Reklama

První voliéra Rákosova pavilonu v pražské zoo doslova ožila. Expozici totiž obydlela mláďata papouščího páru nestor kea.

"Samička tím, že hnízdila poprvé, tak se neuměla starat o ta mláďata, takže jsme museli vejce odebrat do líhně, vylíhli jsme dvě mláďata uměle a potom, když ta mláďata byla už téměř v tělesné dospělosti a už si udržela vlastní termoregulaci, byla opeřena, tak jsme je vrátili do těch hnízdních nor," řekl Antonín Vaidl - kurátor ptáků Zoo Praha.

Místní chovatelé tak ptačím rodičům vrátili jejich vlastní odrostlá mláďata. A ti je po chvíli seznamování v podstatě adoptovali zpět.

"Oni už si je velmi pravděpodobně nepamatovali jako ozývající se mláďata z vajec, takže je přijali de facto jako cizí mláďata, potom je šli krmit, pustili jsme je dohromady a sameček Rudy nejdřív to jedno mládě tahal za nohu a tak nějak trošku ukazoval, kdo je tady pánem, ale potom ho začal bezprostředně krmit a teď je adoptovali," řekl Antonín Vaidl - kurátor ptáků Zoo Praha.

Pestrobarevná rodinka je tak opět kompletní a návštěvníky denně baví svými vylomeninami. Takhle se třeba s opeřenými nezbedníky seznámil i náš kameraman. Zvědavé papoušky zajímaly nejen jeho tkaničky, ale i jejich vlastní odraz v kameře.

"Nestoři kea jsou jedni z nejchytřejších papoušků vůbec, leží na Novém Zélandu, je to vlastně takový jediný typický alpinský druh papouška, takže novozélandští lyžaři jsou častým terčem jejich útoků a jejich automobily a různé gumové, pryžové prvky aut a lyží a tak dále," řekl Antonín Vaidl - kurátor ptáků Zoo Praha.

Díky své nezměrné inteligenci a zvídavosti nestoři velmi rádi řeší chovateli připravené rébusy. Návštěvníci je mohou pozorovat ve voliéře Rákosova pavilonu nedaleko hlavního vchodu pražské zoo.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu