• Načítám...
>

Svět medúz na Pankráci láká na vesmír v akváriu

  • 1. září 2023,
  • 15:57,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Pokud se chcete vypravit do vesmíru, nemusíte nutně letět raketou. Klidně vám k tomu postačí třeba jen metro. Když si totiž zajedete do obchodního centra Arkády Pankrác, tak vás na jeho střeše čeká nevšední zážitek v podobě expozice s názvem Svět medúz. Tam najdete více než 30 druhů těchto fascinujících žahavců, které si navíc v medúzáriu sami množí. K vidění jsou menší i větší druhy, ale jednoznačně nejzajímavější je docela maličká medúza Mnemiopsis, která světélkuje tak, že to vypadá, jako by v ní proudil elektrický proud. Ostatně, podívejte se sami!

Reklama

Návštěva obchodního centra nemusí být jen o nákupech, návštěvě restaurace nebo kina. Obchodní centrum Arkády Pankrác se totiž pyšní neobyčejnou střechou, kde najdete v Čechách zcela výjimečnou expozici Svět medúz, kde se návštěvníkům představí více než 30 druhů těchto královen podmořské hladiny. 

"Máme tady asi nejznámější druh medúzy, což je medúza Mnemiopsis, to je medúza, která světélkuje. Má klobouk a v tom jsou kanálky a ty kanálky odráží světlo a vypadá to, že v nich proudí elektrický proud," řekl Jiří Remsa - ředitel expozice Svět medúz Praha.

Medúzy mají v akváriích ideální podmínky pro život. Každý den mají nově smíchanou vodu, přičemž každý druh medúzy vyžaduje jinou slanost, teplotu, PH, jiný druh krmení nebo osvětlení. O chod medúzária se každou noc stará tým lidí. V medúráziu si navíc žahavce sami množí. V domácích podmínkách to přitom dokáže jenom asi 15 lidí na světě. 

"Myslím si, že patříme mezi top elitu v tom rozmnožování, protože umíme více jak 42 druhů medúz rozmnožit. Medúzy také můžeme získat nákupem například v Malajsii, necháváme medúzy posílat letecky expresem, kde je nejtěžší vyřídit všechny papíry veterinární, aby bylo vše v pořádku," řekl Jiří Remsa - ředitel expozice Svět medúz Praha.

Veškerá existence medúz je soustředěna do jejich klobouku, jehož velikost se samozřejmě liší podle druhu. Medúzy v něm ale nemají mozek, za to je do něj soustředěna jejich trávicí i rozmnožovací soustava. Zajímavé je i to, že jakkoli vypadají ve vodě elegantně a jejich ladné pohyby připomínají tanec, ve skutečnosti medúzy vůbec plavat neumějí a pohyb, který vytvářejí, slouží k zachycení potravy.

"Ony se nechávají unášet proudem, proto u nás máme oválná akvária, kde jim tvoříme umělý proud, protože kdybychom vypli čerpadlo, které pohání vodu, tak nám medúzy spadnou na dno," řekl Jiří Remsa - ředitel expozice Svět medúz Praha.

Svět medúz je v obchodním centru Arkády Pankrác od roku 2019 a už za tak krátkou dobu si vysloužil dokonce zápis do Guinessovy knihy rekordů.

"Bylo to za největší kulovité akvárium s živými tvory, má 1, 653 metrů krychlových, vejde se do něj asi 1650 litrů vody a ta zajímavost je na tom ta, že to akvárium je vypouklé," řekl Jiří Remsa - ředitel expozice Svět medúz Praha.

Medúzy jsou jedineční tvorové. Podél oceánských proudů se nechávají unášet po miliony let a byly tu dokonce ještě předtím, než na Zemi žili dinosauři. A také expozice Svět medúz v obchodním centru Arkády Pankrác tu pro návštěvníky bude ještě nějakou dobu - minimálně 10 let, takže máte ještě dostatek času si je přijít prohlédnout a třeba i opakovaně, protože tito žahavci nepřestávají ani po takové době, co obývají planetu Zemi, fascinovat. Někteří vědci dokonce zkoušejí jejich využití při léčbě rakoviny a výrobě léků a slouží také například při získávání kolagenu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu