• Načítám...
>

Virtuální výstava prozrazuje vše o pražské vodě z kohoutků

  • 13. září 2023,
  • 21:32,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

Společnost Pražské vodovody a kanalizace, ve které má hlavní město majetkový podíl, s pomocí nově otevřené výstavy na Mariánském náměstí před Novou radnicí představuje široké veřejnosti velmi zajímavou pražskou vodohospodářskou infrastrukturu. Výstavu mohou lidé navštívit až do 10. října.

Reklama

Na Mariánském náměstí v centru Prahy byla slavnostně zahájena výstava nazvaná Skrytá místa pražského vodárenství, ta bude k vidění až do 10. října. Jejím prostřednictvím mohou Pražané i návštěvníci metropole odhalit lokality městské vodohospodářské infrastruktury, které jsou běžně veřejnosti nepřístupné.

"S panem ředitelem jsme přemýšleli o tom, jakým způsobem najít tu cestu, aby se občané mohli podívat na to, co všechno je skryto za tím, že jim po otevření kohoutku teče pitná voda. A protože se samozřejmě jedná o kritickou infrastrukturu a na řadu těch míst se prostě smrtelník, jako jsem já nebo vy, nedostane, tak jsme se snažili najít cestu, jak to lidem ukázat. Protože zároveň je to neuvěřitelné dědictví jako technické zdatnosti našich předchůdců a samozřejmě vybavené dnešní moderních technologií a je obrovská škoda, aby to lidé neviděli," řekl Michal Hroza (TOP 09), radní, Magistrát hl. m. Prahy.

Vodárenské objekty nejsou přístupné, protože se jedná o kritickou infrastrukturu státu. Výjimkou jsou Muzeum pražského vodárenství v Podolské vodárně a také park nad Novou vodní linkou na Císařském ostrově. Technologie čistírny je totiž ukryta v podzemí.

"A ten způsob, který jsme zvolili, tady sice prezentujeme v podobě panelové výstavy, ale na každém tom panelu je také QR kód, přes který se můžete přenést do filmu o tom konkrétním místu, který byl natočen tou 360° kamerou a opravdu si užít ten dojem, že jste na tom místě samotném. A protože to jsou nádherné prostory od Podolské vodárny až po Děvínský vodojem, kde stojíte na špičce opravdu toho vodojemu, to znamená, že pro lidi, kteří trpí strachem z výšky, to není možná úplně nejlepší zkušenost, tak nám přišlo strašně líto, aby to lidé neviděli," řekl Michal Hroza (TOP 09), radní, Magistrát hl. m. Prahy.

Výstava je putovní, ke zhlédnutí bude do 31. října na náplavce pod Čechovým mostem a následně v dalších městských částech hlavního města.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu