• Načítám...
>

Zaměstnanci magistrátu pomohli nemocné Verunce

  • 19. září 2023,
  • 17:54,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Manželé Tomkovi společně vychovávají dvě malé rozpustilé holčičky. Ta mladší, tříletá Verunka, se ale narodila s nervosvalovým onemocněním a je upoutána na invalidní vozíček. Péče o malou Verunku je pro její rodiče náročná, a to jak časově, tak bohužel zejména finančně. Zaměstnanci Magistrátu hlavního města Prahy se na Verunčin příběh podívali zblízka a ve spolupráci s nadačním fondem Charty 77 - Konto bariéry se zapojili do akce s názvem Run and Help. Díky tomu vybrali skoro 57 tisíc korun, které rodina Tomkových využije na rehabilitace a léčebné pobyty.

Reklama

Osud bývá někdy krutý a o to bolestivější je, když se neblaze podepíše na těch nejmenších. Tříletá Verunka Tomková se od narození potýká s nervosvalovým onemocněním. To jí ale nebrání v tom, aby byla stále veselá a akční. Zaměstnanci pražského magistrátu se navíc rozhodli, že jí pomůžou a tak se ve spolupráci s nadačním fondem Charty 77 - Konto bariéry zapojili do akce s názvem Run and Help. Výsledkem pak bylo předání šeku ve výši téměř 57 tisíc korun.

„Já jsem strašně a nesmírně ráda, že zaměstnanci magistrátu si sami vybrali příběh Verunky a jsou to oni, kteří přispěli do té částky a tuto částku sesbírali. Já jim za to strašně moc děkuji a jak říkám, je vidět, že i úředníci mají srdce na svém místě,“ vysvětluje náměstkyně primátora hlavního města Prahy Alexandra Udženija (ODS).

„Už jsem dlouho neměl tak krásné dopoledne jako dnes, protože samozřejmě vím, co to je za chorobu a vím, co to přináší za problémy a stejně tak vím, jak je těžké o takové dítě pečovat a tady vidím rodinu, která je skvělá a fungující,“ popisuje primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Nadace Charty 77 nabídla magistrátu projekt Run and Help už poněkolikáté. Po celé republice vybízí školy a sportovní týmy, aby běhaly pro dobrou věc. Oni si ten běh uspořádají a díky dobrovolnému startovnému vybírají na určité příběhy, které jim jsou nabídnuty. A nebo jako v případě magistrátu si zaměstnanci sami řekli a vybrali si příběh, který je oslovil. 

„Ta spolupráce teď vypadá tak, že my přijmeme jako nadace dar od magistrátu, uděláme s rodinou Tomkových darovací smlouvu a proplatíme tu fakturu za ty rehabilitace,“ říká ředitelka Nadace Charty 77 Jolana Voldánová.

„My to využijeme na nějaké fyzioterapie a na nějaké léčebné pobyty a tam se každá koruna počítá, jsou to výdaje, které jsou pro náš rodinný rozpočet znatelné, takže je to určitě pro nás velká pomoc do dalších období,“ uzavírá tatínek Verunky Martin Tomek.

Předávání symbolického šeku proběhlo v krásných prostorách Mramorového sálu Clam-Gallasova paláce za přítomnosti nejvyšších představitelů Magistrátu hlavního města Prahy. A ti se mohli na vlastní oči přesvědčit, že manželé Tomkovi jsou zároveň silní rodiče, kteří se s nepřízní osudu vyrovnávají statečně a společně vychovávají dvě šikovná děvčátka, přičemž Verunka té péče a pomoci potřebuje někdy trochu více. A je určitě dobře, že se stále najde dostatek lidí, kterým to není lhostejné. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu