• Načítám...
>

Ocenění Bílá vrána 2023 jsou rozdány

  • 18. října 2023,
  • 17:45,
  • PRAHA,
  • Monika Rusová

Mít rodinné zázemí je pro většinu z nás samozřejmost a tak si často neuvědomujeme, jakou nám to dává do života výhodu. Děti, které musely vyrůstat v pěstounské péči nebo v dětských domovech, mají start kolikrát o něco složitější a proto si ti úspěšní mohou zasloužit cenu Bílá vrána. Nezisková společnost yourchance každoročně oceňuje mladé znevýhodněné lidi a také ty, které jim pomáhají a letos tomu nebylo jinak.

Reklama

Bílá vrána opět přilétla, a to díky neziskové společnosti yourchance, která dlouhodobě pomáhá znevýhodněným mladým lidem.

“Začínali jsme vlastně projektem pro děti z dětských domovů, který je učil finanční gramotnosti a podnikavým dovednostem. Z toho nám potom vlastně vznikly dvě aktivity, projekt Finanční gramotnost a podnikavost do škol, který vlastně cílí na základní a střední školy a projekt Začni správně, což je právě ten projekt pro děti z dětských domovů a pěstounské péče, který jim pomáhá se postavit na vlastní nohy. A v rámci tohoto projektu funguje i ocenění Bílá vrána jako boj vůči předsudkům," řekla Gabriela Štiková - předsedkyně správní rady yourchance.

Ocenění Bílá vrána bylo vyhlášeno poprvé před deseti lety a je možné ho získat ze třech kategorií. Tou první je mladý dospělý, která je pro někoho, kdo prošel dětským domovem a ve svém životě uspěl, což znamená, že má minimálně dva roky práci a bydlení.

“V dětském domově jsem byla od svých přibližně deseti let do dvaceti dvou až dvaceti třech. Potom směřovaly moje kroky různě, protože ten můj sen jakoby armáda se mi splnila až ve dvaceti třech letech, takže jsem si musela nejdřív začít vydělávat sama a normálně. Takže jsem tady v Praze jezdila jako taxikář, potom jsem dělala rozvoz a potom mi přišla nabídka, dostat se do armády. Takže jsem jí neprodleně vzala. Teď sloužím ve Strakonicích u dvacátého pátého protiletadlového raketového pluku sedmým rokem," řekla Denisa Fronková - vítězka kategorie Mladý dospělý.

Druhou kategorií je Bílá vrána zaměstnavatel, kam lze nominovat firmy za to, že pomáhají v uplatnění lidí bez zázemí vlastní rodiny na trhu práce. Letos si tuto cenu zasloužila paní Ladislava Paterová z Kafé Win.

"Poslední kategorie je Poklad v srdci, což jsou vychovatelé a ředitelé z dětských domovů, kteří vlastně o ty děti pečují. To znamená, že jim do určité míry vlastně nahrazují tu biologickou rodinu, která z nějakého důvodu se o ně nechce a nebo nemůže starat," řekla Gabriela Štiková - předsedkyně správní rady yourchance. 

"V této kategorii Poklad v srdci v roce 2023 vyhrála Libuše Houdová, což je jedna z vychovatelek v dětském domově," řekla Jana Merunková - ředitelka yourchance.

Slavnostní událost se konala v rezidenci primátora hlavního města Prahy pod jeho záštitou.

"Ztráta té rodiny je velice těžká pro ty děti a teď jsme viděli svět, který je pro ně vytvářen, vytvářen v dětském domově, vytvářen v systému výchovy až dokonce k tomu zaměstnání a k úspěšnému životu. To je opravdu zázrak. Takže já jsem tady dneska viděl zázrak," řekl Bohuslav Svoboda (ODS) - primátor hl. m. Prahy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu