• Načítám...
>

SOŠ Jarov oslavila padesáté výročí

  • 19. října 2023,
  • 19:59,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Od učňovského závodu k moderní střední škole. I tak by se dala shrnout historie Střední odborné školy Jarov, která letos oslavila padesáté výročí. S jejím současným ředitelem Miloslavem Janečkem jsme zavzpomínali na její začátky.

Reklama

Střední odborná škola v Praze na Jarově oslavila padesáté výročí. Své brány ještě jako učiliště instituce otevřela v roce 1973 a téměř okamžitě se stala jednou z nejvyhledávanějších škol v Československu. Vedle moderního vybavení škola totiž nabízela i širokospektrý kampus.

"Už tehdy byl otevřen třeba plavecký bazén, sauna, pochopitelně školní stravování, to je samozřejmostí, byl tady a stále je internát, dnes se to nazývá Domov mládeže, velký společenský sál. Už i tehdy tady byly všechny předpoklady pro to, aby ta škola poskytla co nejlepší trávení toho volného času," řekl Miloslav Janeček - ředitel SOŠ Jarov.

Hlavním posláním instituce ale bylo připravovat budoucí řemeslníky pro podnik "Pražská stavební obnova", který také školu založil. Škola zpočátku nabízela jen tříleté stavební obory s výučním listem, které byly určené výhradně chlapcům.

"Tehdy zde začínalo přibližně 10 stavebně zaměřených učebních oborů typu zedník, klempíř, truhlář, malíř, podlahář, drtivá většina oborů byla skutečně pouze pro chlapce," řekl Miloslav Janeček - ředitel SOŠ Jarov.

A na dlouhou dobu tomu tak i zůstalo. Až po deseti letech, kdy škola rozšiřovala kapacitu, nabídla alespoň obor lakýrník poprvé také ženám. Dnes škola nabízí na 40 oborů a dívky mohou studovat všechny. Kapacita školy se z původní tisícovky rozšířila na 1500, přesto musí škola každoročně kvůli velkému zájmu studenty odmítat.

"Zájem je u nás vidět už řadu let, teď poslední dva roky se k tomu přiřadil i ten vývoj demografické křivky. Z těch našich oborů největší zájem tradičně už řadu let byl o učební obory instalatér a truhlář," řekl Miloslav Janeček - ředitel SOŠ Jarov.

Už 50 let se Střední odborná škola Jarov zaměřuje na přípravu kvalifikovaných stavebních řemeslníků. Ti své dovednosti v rámci praktické přípravy trénují v prostorných a moderně vybavených dílnách.

"Strojovna truhlářů je vybavena opravdu tím nejlepším, co může být, včetně odsávání, rekuperace, zároveň máme unikátní svářecí školu, kde se naši žáci uplatňují i na mezinárodních soutěžích i na těch předních místech, máme opravdu krásné vybavení pro instalatéry, malíře," řekl Vilém Kodíček - zástupce ředitele pro odborný výcvik.

Škola pak žákům nabízí každoroční účast v odborných soutěžích a myslí i na zahraniční aktivity. Žáci i studenti tak mohou cestovat na odborné pracovní stáže nebo výměnné studijní pobyty třeba v rámci Erasmu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu